Staropolska zupa owocowa - Garus
- ok. 1,5 kg owoców – jabłek i gruszek
- 1,5 l wody
- 125 ml śmietany 30 %
- 1 łyżka mąki
- cynamon,
- cukier,
- ew. goździki
- 1 kg ugotowanych ziemniaków w mundurkach
- 200g słoniny wysmażonej na skwarki
Zupa Garus trafiała na stół, w tym na stół wigilijny w różnych wersjach. Z fasolą, rzadziej z ziemniakami. Znany jest również wariant z zacierkami. Garusa / garuska / kwaśne podaje się jako danie wigilijne na gorąco, a także jako chłodnik w upalne dni. Owoce myjemy, kroimy (nie obieramy ze skórki), usuwamy gniazda nasienne i gotujemy – podczas gotowania możemy dorzucić 2– 3 goździki. Następnie przecieramy ugotowane owoce przez sito do wywaru, dodajemy cynamon, cukier i mąkę ze śmietaną. Zagotowujemy. Tę zupę zwyczajowo jadło się z fasola, ziemniakami albo sucharkami.