Spaghetti z kiełbasą i sosem ze świeżych pomidorów
Składniki na 4 osoby:
- 500g spaghetti,
- 1 pętko kiełbasy zwyczajnej,
- 1 biała cebula,
- 4 świeże pomidory,
- olej do smażenia,
- 1 doniczka lubczyku,
- 1 łyżka cukru,
- sól, pieprz
Spaghetti ugotuj zgodnie z opisem na opakowaniu. Kiełbasę potnij w talarki a cebulę w drobne piórko. Pomidory sparz, obierz ze skórki i usuń gniazda nasienne. Pokrój je w kostkę. Na patelni podsmaż na oleju cebulę i gdy jest miękka dodaj kiełbasę. Podsmaż ją krótko a następnie dodaj pomidory. Całość wymieszaj, dodaj cukier, sól i pieprz. Całość podduś około 10 minut. Makaron gdy będzie gotowy wyciągaj z wody i wrzuć na patelnię. Całość wymieszaj i podawaj z pociętym lubczykiem. Gotowe
Sałatka ze świderkami, cukinią i boczkiem
Składniki na 4 osoby:
- 500g świderków,
- 1 cukinia,
- 1 czerwona cebula,
- 200g pokrojonego w kostkę boczku,
- sól, pieprz,
- ½ łyżeczki roztartego kminku,
- olej do smażenia,
- 1 łyżka majonezu,
- ½ pęczku natki pietruszki
Świderki ugotuj zgodnie z opisem na opakowaniu. Zahartuj zimną wodą i odstaw. Cukinię pokrój w grubą kostkę, dopraw solą, pieprzem i kminkiem. Całość krótko przesmaż na oleju na patelni. Zdejmij z patelni i wymieszaj z makaronem. Użyj tę samą patelnię i usmaż na niej boczek aż będzie chrupki. Odsącz z nadmiaru tłuszczu. Cebulę sparz i pokrój w drobną kostkę. Boczek i cebulę dodaj do makaronu i cukinii. Wszystko wymieszaj, dodaj majonez i natkę pietruszki. Gotowe
Krem pomidorowy z pieczoną papryką i świderkami
Składniki na 6 osób:
- 4 czerwone papryki,
- olej do smażenia,
- sól,
- 1 łyżka cukru,
- pieprz,
- 1 litr przecieru pomidorowego,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- 1 litr wywaru warzywnego,
- 200g świderków,
- 100ml kwaśnej śmietany,
- 1 dymka
Papryki skrop olejem, posól i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni i piecz papryki aż będą lekko przypalone. Następnie wyjmij je, przełóż do miski, zakryj folią spożywczą, aby się zaparowały. W tym czasie podsmaż w rondlu na oleju koncentrat pomidorowy, dodaj obrane ze skórki papryki i całość dopraw cukrem, solą i pieprzem. Uzupełnij przecierem pomidorowym i wywarem warzywnym. Całość zagotuj, zblenduj i sprawdź doprawienie. Ugotuj świderki, wrzuć do zupy i nakładaj ją do miseczek. Dekoruj kwaśną śmietaną i dymką. Gotowe