Kluski „prażuchy” z twarogiem podane z duszoną kapustą i kwaśną śmietaną
- 200 g pszennej mąki wariant typ 550
- 2 cebule
- ½ główki młodej białej kapusty
- 6 plastrów surowego wędzonego boczku
- 2 – 3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
- 150 g sera twarogowego
- sól, grubo mielony pieprz
Na patelnię wysypujemy mąkę pszenną, po czym prażymy ją na niezbyt mocnym ogniu, aż nabierze aromatu i delikatnego rumianego koloru.
Uprażoną mąkę przesypujemy do naczynia, po czym zalewamy osolonym wrzątkiem, energicznie mieszając. Proporcje to mniej więcej pół litra wrzątku na pół kilograma mąki. Mieszamy intensywnie do uzyskania konsystencji gęstego ciasta. Potem trzymamy w cieple, aby ciasto napęczniało przez pół godziny.
Kapustę kroimy na kwadraty. Na patelnię wykładamy plasterki wędzonego boczku przekrojone na pół. Smażymy ok. 5 min. Zdejmujemy z patelni, trzymamy w cieple. Na tej samej patelni przesmażamy młodą kapustę, tak pozostała lekko chrupiąca. Doprawiamy solą i pieprzem.
Na talerz wykładamy kapustę, plasterki podsmażonego na chrupko boczku. Łyżkę zanurzamy w oleju, nabieramy porcję uprażonej mąki, formujemy w miarę krągłe kluski, układamy na kapuście, polewamy skwarkami, posypujemy pokruszonym serem twarogowym.
Proziaki czyli pieczone na blasze placki pszenne
- 1 jajo
- ½ łyżki sody
- 1 łyżka octu spirytusowego
- 1 szklanka maślanki lub zsiadłego mleka
- 2 szklanki pszennej mąki wariant typ 500
- Szczypta świeżego tymianku
- 2 upieczone czerwone papryki bez skórki
- 2 upieczone buraki
- 1 łyżka syropu z młodych pędów sosny
- 1 cytryna
- Pół ostrej papryczki
- sól, grubo mielony pieprz, oliwa
Ciasto na proziaki: do miski wybij jajo, ubij je trzepaczką, dorzuć małą łyżeczkę soli, pieprz, sodę oraz łyżkę octu, by sodę delikatnie „zgasić”. Wymieszaj.
Teraz dodaj maślankę i mąkę. Dokładnie wymieszaj składniki. Dolej 4 łyżki oliwy, posiekany świeży tymianek i mieszaj dalej. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodaj jeszcze trochę mąki.
Przełóż ciasto na posypaną mąką deskę, wyrabiaj do uzyskania plastycznej konsystencji.
Podziel ciasto na porcje, formuj krągłe placuszki o średnicy 8 – 10 cm i grubości około 0,5 cm. Piecz na suchej patelni o grubym dnie na złoty kolor z każdej strony. Skórka powinna być chrupiąca, a wnętrze wilgotne.
Sałatka warzywna: do miski przełóż upieczoną paprykę pokrojoną w duże kawałki, upieczone buraki, dopraw syropem z młodych pędów sosny, startą skórką i sokiem z cytryny, oliwą, posiekaną ostrą papryczką, solą i pieprzem. Odstaw na 10 minut.
Wyłóż sałatkę na talerz, polej sosem z sałatki, wokół wyłóż proziaki.
Bazyliowe naleśniki w syropie jabłkowym
- 2 jaja
- 240 ml mleka
- 2 szklanki pszennej mąki wariant typ 450
- 150 ml wody gazowanej
- 3 łyżki masła
- 15 listków bazylii
- olej do smażenia
Syrop:
- 1 łyżka miodu gryczanego
- 2 jabłka
- 2 cytryny
- 150 ml soku jabłkowego
- 100 g masła
- Trawa żubrowa - 4 szt.
Składniki na ciasto zmiksuj na gładką masę. Dodaj na koniec rozpuszczone masło.
Smaż na patelni rumiane naleśniki i składaj w koperty.
Przygotuj syrop.
Miód karmelizuj na patelni ok. 2 minut. Dodaj sok jabłkowy i trawę żubrową. Odparuj do połowy objętości. Dodaj sok z jednej cytryny i odrobinę otartej skórki.
Na koniec dodaj masło i gotuj powoli, aż nabierze szklistej barwy.
Zanurzaj każdy naleśnik w syropie i podgrzewaj ok. 30 sekund.
Jabłka w cieście
- ½ szklanki pszennej mąki wariant typ 500
- ½ szklanki mleka
- 1 jajo
- Szczypta soli
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki cukru pudru
- 50 g masła
- 3 jabłka
- Olej do smażenia
Robimy ciasto naleśnikowe. Mąkę mieszamy z mlekiem i jajami. Dodajemy roztopione masło i szczyptę soli.
Z jabłek wycinamy gniazda nasienne. Jabłka kroimy na plastry o grubości 1 cm.
Jabłka zanurzamy w cieście i natychmiast smażymy na oleju ok. 2 min z każdej strony. Muszą mieć złoty kolor.
Na koniec posypujemy cukrem pudrem.