Forszlak cielęcy (faszerowany mostek cielęcy)
- 1 kilogram mostka cielęcego
- 1 jajo
- 1 żółtko
- 1 kromka czerstwego chleba
- 3 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 szklanka mleka
- szczypta gałki muszkatołowej
- świeże zioła: koperek, natka pietruszki i bazylia
- 1 łyżka octu
- sól i pieprz do smaku
- 2kg ziemniaków
Mięso nacieramy dokładnie mieszanką soli, pieprzu i octu. Wkładamy do lodówki na około godzinę. Chleb namaczamy w mleku. Masło ucieramy na gładką i puszystą masę, a z białek ubijamy pianę. Do miski wbijamy 2 żółtka, dodajemy odsączony chleb, masło, pianę i posiekane zioła, przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Mostek wyjmujemy z lodówki i robimy w nim małe nacięcia, w które wkładać będziemy nadzienie. Po nafaszerowaniu forszlaku, kieszonki w mięsie zaszywamy nitką, by farsz nie wypłynął w trakcie pieczenia.
Cielęcinę wkładamy do wysmarowanej oliwą brytfanny, podlewamy szklanką wody i pieczemy około 1.5 h w temperaturze 150 stopni. Co jakiś czas polewamy pieczeń sosem spod mięsa. Podajemy z gotowanymi ziemniakami
Zrazy a'la Nelson w sosie własnym
- Sól, pieprz
- 50g masła
- 0,5kg ziemniaków
- Mąka do oprószenia
- 0,5kg marchwi
- 30g suszonych borowików
- 2 szt cebuli
- 500 g zrazówki wołowej
- 200g kaszy gryczanej palonej
- Ogórki małosolne
Mięso zrazowe mocno rozbijamy tłuczkiem, doprawiamy solą i pieprzem z każdej strony, oprószamy mąką. Cebulę obieramy i kroimy w plasterki. Ziemniaki i marchew kroimy w talarki.
Do rądla wkładam łyżkę masła i mocno je podgrzewam. Wykładam wtedy warstwę zrazów, następnie cebulę, ziemniaki, marchew i pokruszone grzyby, znów łyżeczkę masła i kolejną partię zrazów, dolewamy pół szklanki wody.
Garnuszek przykrywamy pokrywką i umieszczamy na bardzo wolnym gazie. Zrazy duszą się ok. 40 minut, Raz na jakiś czas potrząsamy garnkiem - dla pewności, żeby nic się nie przypaliło.
Rumsztyk po Warszawsku z karmelizowaną cebulą i sadzonym jajkiem
- 300g mięsa mielonego wołowego
- 300g zielonej wieprzowiny
- 3-5 łyżek zimnej wody
- Smalec do smażenia
- 2 białe cebule
- 2 czerwone cebule
- 1/2 szklanki gorącej wody
- Sos sojowy
- Musztarda dijon
- Sól, pieprz
- 3 jajka
- 1 żółtko
- 2kg ziemniaków
- Łyżka masła
- 50ml śmietanki 36%
- Pęczek koperku
Do mięsa dodajemy 3 łyżki zimnej wody i jedno żółtko. Przyprawiamy solą, pieprzem, sosem sojowym i musztardą. Wyrabiamy razem na jednolitą masę. Formujemy okrągłe kotlety i lekko spłaszczamy. Rumsztyki smażymy do zrumienienia z obu stron na rozgrzanym smalcu, na średnim ogniu i zdejmujemy z patelni. Na tą samą patelnię dodajemy pokrojoną w półkola cebulę i smażymy do zeszklenia. Kotlety ponownie przekładamy na patelnię. Podlewamy wodą i przykrywamy pokrywką, dusimy 3-5 minut, aby smaki się wymieszały. Na oddzielnej patelni smażymy jajka sadzone. Sporządzamy puree koperkowe i wykładamy na talerz.
Wątróbka cielęca duszona w śmietanie z kaparami
- 0,5kg wątróbki cielęcej
- Łyżka masła
- Łyżka mąki
- 200ml śmietanki 36%
- Majeranek
- Biała cebula
- Ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- łyżka kaparów
- Bagietka paryska
Wątrobę dzielimy na plastry, oprószamy pieprzem, obtaczamy w mące i zrumieniamy smażąc na maśle. Obsmażone wkładamy do rondla, na tej samej patelni szklimy posiekaną cebulę i czosnek, po chwili dorzucamy kapary i smażymy kilka sekund, następnie dorzucamy do rondla z wątróbką i zalewamy śmietaną, dodajemy majeranek i dusimy pod przykryciem 10 minut. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Podajemy na toście z bagietki.