Pytanie na Śniadanie

Wielkanocna kuchnia Braci Budnik - wielkanocne krokieciki z białą kiełbasą

Barszcz biały z suszonymi podgrzybkami, jajkiem w koszulce i białą kiełbasą 

  • 2 litry bulionu warzywnego 
  • duża garść suszonych grzybów 
  • 500 ml zakwasu pszennego na barszcz biały  
  • cztery kawałki surowej białej kiełbasy 
  • 1 duża cebula 
  • 2 łyżeczki tartego chrzanu 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 1/2 szklanki śmietanki 36% 
  • 1-2 łyżki suszonego majeranku 
  • sól i pieprz do smaku 

W małym rondelku umieść grzyby, zalej wodą i gotuj pod przykryciem przez około 15 minut, aż zmiękną. Następnie odcedź i posiekaj. Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu, wlej odrobinę oleju i podsmaż na niej pokrojoną w kostkę cebulę do zrumienienia. W większym rondlu podgrzej bulion, dodaj zawartość patelni wraz z białą kiełbasą i gotuj na małym ogniu przez 40 minut. Po tym czasie dodaj zakwas pszenny, czosnek przeciśnięty przez praskę, chrzan i majeranek. Dokładnie wymieszaj i gotuj kolejne 10 minut. Zdejmij rondel z ognia, dodaj śmietankę i dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj zupę z pokrojoną kiełbasą i jajkami ugotowanymi w koszulce tak, aby podczas jedzenia żółtko było płynne i dodało kremowości.  


Wielkanocne krokieciki z białą kiełbasą, jajkiem i szynką z sosem tatarskim 

Ciasto: 

  • 2 szklanki mleka 
  • 2 jajka 
  • 1 szklanka mąki 
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia 
  • Pół łyżeczki majeranku 
  • Sól i pieprz  

Nadzienie: 

  • 5 jajek 
  • 3 białe kiełbasy 
  • 200 g wędzonej szynki 
  • Pęczek szczypiorku 

Dodatki: 

  • Jajka do panierki 
  • Mąka do panierki 
  • Bułka tarta do panierki 
  • Olej do smażenia 

Sos tatarski: 

  • 2 łyżki marynowanych grzybków 
  • 1/4 czerwonej cebuli 
  • 1 ogórek kiszony lub konserwowy 
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku 
  • 1 łyżka posiekanej natki 
  • 200 ml majonezu 
  • 2 łyżeczki soku z cytryny 
  • świeżo zmielony pieprz 

Łączymy ze sobą wszystkie składniki ciasta. 

Mleko przelewamy do miski i dokładamy do niego pozostałe składniki ciasta: mąkę, jajka, proszek do pieczenia oraz przyprawy. Wszystko dokładnie miksujemy. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim naleśniki. 

W garnuszku gotujemy jajka na twardo, studzimy je, obieramy i kroimy w kostkę. Szynkę wędzoną siekamy bardzo drobno. Szczypiorek drobno siekamy. Kiełbasę kroimy w kostkę i delikatnie obsmażamy na oliwie. 

Składniki nadzienia łączymy ze sobą. 

Na naleśniki wykładamy farsz. Brzegi naleśników zawijamy do środka. Naleśniki rolujemy, formując krokiety. Krokiety obtaczamy kolejno w mące, jajku i bułce tartej a następnie smażymy na oleju z każdej strony do zrumienienia. 

Przygotowujemy sos: 

Marynowane grzybki drobno siekamy na desce, obok w małą kosteczkę kroimy cebulę oraz ogórka, przez chwilę siekamy jeszcze wszystkie składniki. Przekładamy do miseczki, dodajemy posiekany szczypiorek, natkę, majonez i sok z cytryny, mieszamy i doprawiamy pieprzem. 

Gotowe krokiety podajemy z sosem tatarskim lub barszczem białym.  


Pieczony schab rolowany z farszem cebulowym z wędzonką i sosem z żurku 

  • 1,7 kg schabu 
  • 1 kg białej cebuli 
  • 300 g wędzonej wędliny 
  • 2 łyżki klarowanego masła 
  • 1 łyżka tartej bułki 
  • 50 ml oleju 
  • 2-3 łyżeczki soli 
  • 2-3 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 

Sos: 

  • 1 szklanka zakwasu żytniego  
  • 1 szklanka bulionu warzywnego  
  • 1 cebula 
  • 100 ml śmietany kremówki 36%  
  • ½ łyżki masła  
  • ½ łyżki mąki pszennej  

Schab rozkrajamy tak jak by się obierało jabłko, żeby stworzyć długi wąski pas, a następnie zbijamy go porządnie tłuczkiem do mięsa, posypujemy solą i pieprzem (wedle uznania), rolujemy i wkładamy do lodówki na 8-12 godzin.  

Następnego dnia obieramy i kroimy w drobne piórka cebulę, smażymy ją na patelni na maśle klarowanym aż się zrumieni, wtedy dodajemy bardzo drobno posiekaną wędzonkę i smażymy kolejnych kilka minut, następnie dolewamy pół szklanki wody i redukujemy o połowę, gdy odparuje dodajemy bułkę tartą, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.. Farsz gotowy. 

Czas na schab. Farsz rozkładamy na całej długości płata – pozostawiając tylko kilka centymetrów miejsca na początku i końcu. Roladę zwijamy ściśle i dokładnie związujemy sznurkiem. Jeżeli w trakcie rolowania trochę farszu się wysypało, można go teraz wcisnąć ponownie do związanej już rolady. 

Na patelni (tej od farszu) topimy resztę masła klarowanego i dodajemy olej. Na tej mieszaninie obsmażamy roladę z każdej ze stron. Do pieczenia może posłużyć dowolne naczynie żaroodporne.  

Umieszczamy w nim roladę, wlewamy szklankę bulionu, przykrywamy i pieczemy w 170 stopniach przez ok 1,5 godziny. Następnie wyciągamy z pieca i dajemy kilka chwil, aby pod przykryciem odpoczęła i nabrała wilgoci.  

W tym czasie przygotujemy sos. W rondelku szklimy na maślę pokrojoną w kostkę cebulę, gdy zmięknie dodajemy mąkę i chwilę smażymy intensywnie mieszając, następnie wlewamy bulion i gotujemy 10 minut. Po tym czasie dodajemy zakwas, starając się wlać sam płyn bez przetrawionej mąki. Gotujemy kilka minut, następnie zaprawiamy wszystko śmietaną.  

Lekko wystudzoną roladę kroimy w dość grube plastry i podajemy z sosem.  

Więcej na ten temat