Sandacz na maśle z puree z kapustą stożkową i sosem koperkowym
Ryba:
- 4-6 filetów z sandacza ze skórą (ok. 150 -180 g każdy)
- sól morska
- świeżo mielony pieprz
- masło klarowane do smażenia (ok. 2 łyżek)
- opcjonalnie: gałązka tymianku, skórka z cytryny
Puree ziemniaczano-kapuściane:
- 1 kg ziemniaków (mączystych, typu B lub C)
- 1 mała kapusta stożkowa (ok. 500-600 g)
- 100 g masła
- 100 ml mleka
- 1 łyżki koperku lub natki sól do smaku
Sos koperkowy:
- 1 mała szalotka i/lub kawałek białej części pora
- 100 ml białego wina wytrawnego
- 200 ml bulionu warzywnego, rybnego lub drobiowego
- 150 ml śmietanki 30%
- 1 łyżka masła
- 1 płaska łyżka mąki
- 2-3 łyżki koperku
- skórka z cytryny (opcjonalnie)
- sól, biały pieprz do smaku