Pytanie na Śniadanie

Sandacz na maśle z puree z kapustą

Sandacz na maśle z puree z kapustą stożkową i sosem koperkowym


Ryba:

  • 4-6 filetów z sandacza ze skórą (ok. 150 -180 g każdy)
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz
  • masło klarowane do smażenia (ok. 2 łyżek)
  • opcjonalnie: gałązka tymianku, skórka z cytryny

Puree ziemniaczano-kapuściane:

  • 1 kg ziemniaków (mączystych, typu B lub C)
  • 1 mała kapusta stożkowa (ok. 500-600 g)
  • 100 g masła
  • 100 ml mleka
  • 1 łyżki koperku lub natki sól do smaku

Sos koperkowy:

  • 1 mała szalotka i/lub kawałek białej części pora
  • 100 ml białego wina wytrawnego
  • 200 ml bulionu warzywnego, rybnego lub drobiowego
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka masła
  • 1 płaska łyżka mąki
  • 2-3 łyżki koperku
  • skórka z cytryny (opcjonalnie)
  • sól, biały pieprz do smaku


Więcej na ten temat