Pytanie na Śniadanie

Sopapillas

Desery z miodem

Domowa granola 
 Składniki: 
 1/2 szklanki oleju rzepakowego lub kokosowego 
 1/2 szklanki miodu 
 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
 1/2 łyżeczki soli 
 3 szklanki płatków owsianych
 1 szklanka posiekanych migdałów/orzechów 
 1 szklanka rodzynek lub innych suszonych, posiekanych owoców 

 Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni. Na blasze wykładamy papier do pieczenia. W misce mieszamy olej, miód, cynamon i sól. W drugiej misce mieszamy płatki owsiane i migdały/orzechy, wlewamy mieszankę z oleju, miodu, cynamonu i soli i mieszamy. Rozkładamy mieszankę na blasze. Pieczemy około 20 minut. Granola powinna nabrać złotego koloru, a migdały i orzechy uprażyć się. Po wyjęciu granola będzie mokra, ale po ostudzeniu się wysuszy. Dodajemy posiekane suszone owoce, mieszamy. Zostawiamy do ostudzenia i wysuszenia. Przekładamy do hermetycznego pojemnika. Podajemy z jogurtem. 

 Zapiekana feta z miodem 
 Składniki: 
 1 kostka sera feta 
 1/4 szklanki miodu 
 1/2 łyżeczki posiekanego świeżego tymianku
 2 figi 
 krakersy 

 Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Umieszczamy fetę w nienatłuszczonym żaroodpornym naczyniu, na wierzchu układamy pokrojone figi i skrapiamy miodem. Posypujemy tymiankiem. Pieczemy przez 8 minut, aż wierzch zacznie lekko brązowieć. Podajemy z krakersami. 

 Melopita 

 Składniki: 
 4 jajka
 450 g sera ricotta
 225 g miodu 
 1/2 łyżeczki cynamonu
 2 łyżki stołowe mąki uniwersalnej 
 1 łyżeczka soku z cytryny
 1 łyżka masła

 Cynamon do posypania Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni. W dużej misce ubijamy jajka, dodajemy ser ricotta, miód, cynamon, mąkę i sok z cytryny. Miksujemy przez około 2-3 minuty do uzyskania gładkiej masy. Tortownicę smarujemy masłem i wylewamy masę. Pieczemy przez 1 godzinę na środkowym poziomie piekarnika. Wyjmujemy z piekarnika i posypujemy cynamonem. Studzimy. 

 Basbousa 
Składniki: 
 2 szklanki grubej kaszy manny
 1 szklanka wiórków kokosowych 
 ½ szklanki stopionego masła
 ⅓ szklanki cukru 
 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
 1 szklanka jogurtu naturalnego 
 migdały 

 Syrop: 
 szklanki cukru 
½ szklanki wody 
 1 łyżeczka soku z cytryny 
 1 łyżka wody różanej lub soku wyciśniętego z pomarańczy

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. W misce łączymy kaszę manną, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe, cukier i roztopione masło. Dodajemy jogurt i dobrze mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy lub na blachę do pieczenia i wygładzamy. Nożem nacinamy górę ciasta, tworząc kawałki w kształcie rombu, a w każdy kawałek lekko wtapiamy migał. Pieczemy około 30 minut do uzyskania złotego koloru. Przygotowujemy syrop: W małym rondelku na dużym ogniu rozpuszczamy cukier w wodzie, mieszając, aż woda będzie przezroczysta. Dodajemy sok z cytryny i wodę różaną lub sok z pomarańczy. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do ostygnięcia. Wyjmujemy ciasto z piekarnika i wylewamy na nie równomiernie syrop. Ciasto powinno wchłonąć cały syrop. Podajemy na ciepło lub lekko przestudzone. 

 Sopapillas 
2 szklanki mąki 
 1 łyżeczka proszek do pieczenia 
 ¼ łyżeczki soli
 2 łyżki masła 
 ¾ szklanki gorącej wody
 2 szklanki oleju roślinnego
 ¼ szklanki cukru pudru 
1 łyżeczka mielonego cynamonu
4 łyżki miodu 

W dużej misce mieszamy mąkę, sól i proszek do pieczenia. Dodajemy masło i mieszamy. Stopniowo wlewamy gorącą wodę do miski. Zagniatamy ciasto rękami, mieszając suche składniki z wodą, aż powstanie zwarta masa. Na stolnicy oprószonej mąką zagniatamy ciasto przez około 4-5 minut, aż będzie gładkie. Z ciasta formujemy kulę i wkładamy z powrotem do miski. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy na ok. 30 minut. Ponownie lekko zagniatamy ciasto, formujemy kulę, którą spłaszczamy. Kroimy następnie na 4 części. Rozwałkowujemy na placek grubości około 3 cm i wykrawamy romby. W garnku rozgrzewamy olej i wkładamy placki. Smażymy aż będą złote, a następnie przewracamy je na drugą stronę. Na talerzu kładziemy ręcznik papierowy i wyjmujemy na niego łyżką cedzakową placki. Posypujemy cukrem pudrem, cynamonem i polewamy miodem.

Więcej na ten temat