Desery z miodem
Domowa granola
Składniki:
1/2 szklanki oleju rzepakowego lub kokosowego
1/2 szklanki miodu
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki soli
3 szklanki płatków owsianych
1 szklanka posiekanych migdałów/orzechów
1 szklanka rodzynek lub innych suszonych, posiekanych owoców
Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni.
Na blasze wykładamy papier do pieczenia.
W misce mieszamy olej, miód, cynamon i sól.
W drugiej misce mieszamy płatki owsiane i migdały/orzechy, wlewamy mieszankę z oleju, miodu, cynamonu i soli i mieszamy.
Rozkładamy mieszankę na blasze. Pieczemy około 20 minut. Granola powinna nabrać złotego koloru, a migdały i orzechy uprażyć się.
Po wyjęciu granola będzie mokra, ale po ostudzeniu się wysuszy.
Dodajemy posiekane suszone owoce, mieszamy.
Zostawiamy do ostudzenia i wysuszenia. Przekładamy do hermetycznego pojemnika.
Podajemy z jogurtem.
Zapiekana feta z miodem
Składniki:
1 kostka sera feta
1/4 szklanki miodu
1/2 łyżeczki posiekanego świeżego tymianku
2 figi
krakersy
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Umieszczamy fetę w nienatłuszczonym żaroodpornym naczyniu, na wierzchu układamy pokrojone figi i skrapiamy miodem. Posypujemy tymiankiem. Pieczemy przez 8 minut, aż wierzch zacznie lekko brązowieć. Podajemy z krakersami.
Melopita
Składniki:
4 jajka
450 g sera ricotta
225 g miodu
1/2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki stołowe mąki uniwersalnej
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka masła
Cynamon do posypania
Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni. W dużej misce ubijamy jajka, dodajemy ser ricotta, miód, cynamon, mąkę i sok z cytryny.
Miksujemy przez około 2-3 minuty do uzyskania gładkiej masy.
Tortownicę smarujemy masłem i wylewamy masę.
Pieczemy przez 1 godzinę na środkowym poziomie piekarnika.
Wyjmujemy z piekarnika i posypujemy cynamonem.
Studzimy.
Basbousa
Składniki:
2 szklanki grubej kaszy manny
1 szklanka wiórków kokosowych
½ szklanki stopionego masła
⅓ szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 szklanka jogurtu naturalnego
migdały
Syrop:
szklanki cukru
½ szklanki wody
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka wody różanej lub soku wyciśniętego z pomarańczy
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.
W misce łączymy kaszę manną, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe, cukier i roztopione masło.
Dodajemy jogurt i dobrze mieszamy.
Ciasto przekładamy do tortownicy lub na blachę do pieczenia i wygładzamy.
Nożem nacinamy górę ciasta, tworząc kawałki w kształcie rombu, a w każdy kawałek lekko wtapiamy migał.
Pieczemy około 30 minut do uzyskania złotego koloru.
Przygotowujemy syrop:
W małym rondelku na dużym ogniu rozpuszczamy cukier w wodzie, mieszając, aż woda będzie przezroczysta.
Dodajemy sok z cytryny i wodę różaną lub sok z pomarańczy.
Doprowadzamy do wrzenia, a następnie zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do ostygnięcia.
Wyjmujemy ciasto z piekarnika i wylewamy na nie równomiernie syrop. Ciasto powinno wchłonąć cały syrop.
Podajemy na ciepło lub lekko przestudzone.
Sopapillas
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszek do pieczenia
¼ łyżeczki soli
2 łyżki masła
¾ szklanki gorącej wody
2 szklanki oleju roślinnego
¼ szklanki cukru pudru
1 łyżeczka mielonego cynamonu
4 łyżki miodu
W dużej misce mieszamy mąkę, sól i proszek do pieczenia. Dodajemy masło i mieszamy.
Stopniowo wlewamy gorącą wodę do miski. Zagniatamy ciasto rękami, mieszając suche składniki z wodą, aż powstanie zwarta masa.
Na stolnicy oprószonej mąką zagniatamy ciasto przez około 4-5 minut, aż będzie gładkie. Z ciasta formujemy kulę i wkładamy z powrotem do miski.
Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy na ok. 30 minut.
Ponownie lekko zagniatamy ciasto, formujemy kulę, którą spłaszczamy. Kroimy następnie na 4 części. Rozwałkowujemy na placek grubości około 3 cm i wykrawamy romby. W garnku rozgrzewamy olej i wkładamy placki. Smażymy aż będą złote, a następnie przewracamy je na drugą stronę.
Na talerzu kładziemy ręcznik papierowy i wyjmujemy na niego łyżką cedzakową placki.
Posypujemy cukrem pudrem, cynamonem i polewamy miodem.