Gęś duszona z suszonymi owocami
- 1 gęsi filet
- 100 g śliwek suszonych wędzonych
- 100 g jabłek suszonych
- 100 g gruszek suszonych
- 0,2 kg cebuli szalotki
- 0,2 kg cykorii
- 200 ml białego wytrawnego wina
- 100 g tłuszczu gęsiego
- 30 ml octu jabłkowego
- przyprawy: sól, pieprz młotkowany, tymianek świeży
- 1 kg ziemniaków
- 2-3 gałązki rozmarynu
- Olej, sól, pieprz do smaku
Filet gęsi posolić w proporcji 13 g na 1 kg mięsa i oprószyć lekko pieprzem. Gęsi tłuszcz rozpuścić na patelni i obsmażyć filet na złoto.
Obsmażone mięso umieścić w naczyniu do zapiekania wraz owocami, octem i przyprawami. Piec ok 2 godziny w 180 C ze średnią parą w piekarniku.
Cykorię pokroić na ćwiartki i włożyć do garnka na koniec duszenia na ok 3-4 minuty.
Ziemniaki – obrać, pokroić w ćwiartki i obgotować w wodzie. Tak przygotowane odcedzić, oprószyć kawałkami rozmarynu, solą, pieprzem i skropić tłuszczem z gęsi.
Udo gęsie duszonej w kiszonej kapuście
- 4 udek gęsich
- 0,3 kg tłuszczu gęsiego
- 1,5 kg kiszonej kapusty
- 50 g suszonych grzybów (podgrzybek lub koźlarz)
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 2 cebule
- przyprawy: sól, pieprz młotkowany, jałowiec, liść laurowy, ziele angielskie, rozmaryn, czosnek
Uda gęsie należy posolić dzień przed przygotowaniem potrawy w proporcji 13 g soli na 1 kg mięsa.
Posolone mięso obsmażyć na gęsim tłuszczu do uzyskania złotego koloru (możemy to zrobić także w piekarniku ustawiając program „grill” na najwyższą moc).
Wszystkie warzywa pokroić w kostkę, usmażyć na gęsim tłuszczu. Dodać namoczone grzyby. Wymieszać z kiszoną kapustą i przyprawami. Na blaszce do pieczenia ułożyć warstwę kiszonej kapusty tak, aby zakryła dno. Następnie układać obsmażone uda gęsie i przykryć je kiszoną kapustą. Zalać wodą lub bulionem.
Uda gęsie dusić lub piec ok 3,5 godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 C.
Gęś faszerowana kaszą i podrobami
- Gęś świeża lub mrożona 4-5 kg
- 5-6 ząbków czosnku
- 2 łyżki majeranku
- 3 łyżki soli
- 2 łyżki pieprzu
Farsz
- 200 g kaszy gryczanej
- 80g suszonych grzybów
- 4 szalotki
- 200 g wątróbki gęsiej,
- Łyżka tymianku
- 3 łyżki natki pietruszki
- 2 jaja
- 2 szklanki bulionu – plus 2 szklanki do pieczenia
- Sól, pieprz do smaku
Gęś: natrzeć przyprawami najlepiej dzień wcześniej i odstawić do lodówki.
Nie przykrywać tuszki. Dzięki temu skórka lekko wyschnie i po upieczeniu będzie chrupka.
Nadzienie: Grzyby namoczyć wcześniej, ugotować w wodzie od moczenia ok 20 minut i posiekać. Wywar zachować.
Na patelni zeszklić siekaną szalotkę, po chwili dodać wypłukaną kaszę, siekane grzyby, tymianek i siekaną wątróbkę – lekko zasmażyć. Połączyć z bulionem, siekaną natką i jajem.
Nadzieniem wypełnić gęś w ¾ objętości – pamiętajcie kasza spęcznieje. Gęś zamknąć przy pomocy wykałaczek i umieścić w piekarniku rozgrzanym do 220C na ok 40 minut obracając co 20 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę i piec gęś w 160C ok 3,5 godziny obracając okazjonalnie.
Zasady pieczenia – ok 1 godzina na 1 kg masy mięsa. Należy okazjonalnie polewać gęś powstałym sosem podczas pieczenia.
Po upieczeniu gęś powinna odpocząć ok 20 minut.