Drożdżówki z owocami
Składniki ciasta:
- 350g mąki pszennej
- 80g cukru
- 140ml mleka
- 50g masła (rozpuszczone)
- 1 opakowanie drożdży instant lub ok 20g świeżych
- Szczypta soli
- 2 jaja
- 3 żółtka w tym 1 żółtko do posmarowania drożdżówek przed pieczeniem
- Cukier puder do dekoracji
Owoce:
- 350g aronii,
- śliwek,
- jabłek
Przyprawy:
- cynamon,
- cukier,
- Mąka ziemniaczana do zagęszczenia
Kruszonka:
- 50g zimnego masła
- 50g cukru
- 90g mąki
Zaczyn: drożdże, cukier i mąkę połączyć z ciepłym mlekiem i odstawić do wyrośnięcia – aż drożdże ruszą na ok 10 minut. Do miski wsypać przesianą mąkę, resztę cukru i sól oraz podrośnięty zaczyn. Dodaj jajka i żółtka, wymieszaj. Na koniec dodaj roztopione masło i pastę waniliową. Wyrobić w mikserem ok 10 minut Misę z ciastem umieścić w piekarniku do wyrośnięcia wybierając funkcje wyrastania ciasta na ok 30 minut. Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 równych kulek, w każdej uformować wgłębienie i wypełnić przygotowanymi owocami. Owoce – umyte oczyścić, jabłek pokroić w kostkę i krótko obsmażyć na rozgrzanej patelni z cukrem i cynamonem. Aronie połączyć z cukrem i mąką ziemniaczaną – opcjonalnie podgrzać w rondlu z mąką, aby związać całość. Kruszonka – zimne masło rozgnieść z mąką i cukrem – wyrobić tylko do momentu aż się połączą składniki. Uformowane drożdżówki posypać kruszonką i upiec drożdżówki w 180 C - 25 minut.
Stek ze świecy wołowej z żurawiną, chrzanem i jabłkami
- ok 400g świecy wołowej
- ok 2-3 łyżki oleju
- Sól, pieprz do smaku
- 2 twarde jabłka
- 200g żurawiny
- 2 łyżki tartego chrzanu
- 1 cebula
- 1 średni seler korzeniowy
- 500g pietruszki korzenia
- 1 kg ziemniaków
- 2 marchewki
- Koperek i natka pietruszki opcjonalnie do smaku
- 100ml śmietany
- 100g masła
- Sól, pieprz do smaku
Stek wyjąć z lodówki godzinę przed obróbka, aby wyrównać temperaturę mięsa. Mięso naciąć wzdłuż, aby otworzyć jak książkę, Tak przygotowane natrzeć solą, pieprzem i olejem. Grillować na mocno rozgrzanym grillu lub patelni ok 3 minuty z każdej strony (jeśli mięso ma grubość ok 2-3cm) Na osobnej rozgrzanej patelni zrumienić pokrojone jabłka, żurawinę i cebulę. Kiedy nabiorą koloru dodać 1 łyżkę cukru, ocet do smaku, chrzan i sól. Tłuczone warzywa – warzywa obrać, pokroić w równe cząstki i zalać zimna wodą. Ugotować do miękkości. Miękkie odcedzić, połączyć z zimnym masłem i gorącą śmietanką. Utłuc z dodatkiem siekanych ziół.
Tarta jabłkowa
Składniki na 1 tartę o średnicy 24cm
Ciasto:
- 175 g mąki pszennej
- 75 g masła
- 40 g cukru pudru
- 2 żółtka
- szczypta soli
Farsz:
- 6 jabłek (twardych i kwaśnych) – Ligol, Szara reneta
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki cukru
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło pokrojone w kostkę, całość posiekać. Przygotowana mąkę połączyć żółtka, sól, cukier aż się zlepi. Ciasto owinąć w folię i wstawić na min. 1 godzinę do lodówki. Jabłka obrać i pokroić w ćwiartki. Na gorącą patelnię wsypać cukier. Kiedy lekko się zezłoci dodać masło i wymieszać. Do powstałego karmelu wrzucić jabłka, gotuj je około 10 minut, aż lekko zmiękną. Formę do tarty o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na jej spód wyłożyć jabłka z karmelem, przykryć je rozwałkowanym ciastem. Jego brzegi zawiń do środka, tak aby jabłka i sos „nie uciekły”. Wierzch ciasta nakłuj widelcem. Piecz około 25 minut w temperaturze 190 stopni.