Śniadaniowe muffinki jajeczne z kiełbaskami i serem
Składniki na 8-9 muffinek:
- 5 ulubionych kiełbasek
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 czerwona cebula
- garść świeżego szpinaku
- 100 g tartego żółtego sera
- 6 jajek
- sól, pieprz
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- zioła prowansalskie
- olej
Paprykę i kiełbasę pokroić w drobne cząstki, szpinak lekko pokroić, ser zetrzeć na tarce, a jajka z dodatkiem przypraw rozmieszać widelcem. Następnie jajka zmiksować z przyprawami. Otwory w formie do muffinek wysmarować masłem i wypełnić dodatkami masa jajeczną do 3/4 wysokości. Dodatkowo posypać serem. Muffinki podczas pieczenia urosną. Piekarnik rozgrzać do 180 st.C, wstawić formę do środka i piec przez ok. 20 minut.