Probiotyczna miska mocy
- Szklanka jogurtu naturalnego
- Szklanka kefiru
- 1 szklanka komosy ryżowej
- 2 łyżki masła klarowanego
- 3/4 szklanki wody
- Sól
- 1 średnie awokado
- 2 średnie szalotki
- Szklanka szpinaku
- 4 duże jajka
- 1 szklanka sfermentowanej kapusty kiszonej
- Sezam czarny i biały
- Chili w proszku
W misce wymieszaj szklankę jogurtu naturalnego oraz szklankę kefiru, dopraw do smaku solą i pieprzem. Wlej do miski, w której będziesz podawać danie. Wypłucz 1 szklankę komosy ryżowej, a następnie umieść w średnim rondlu. Dodaj 1 i 3/4 szklanki wody i sporą szczyptę soli i zagotuj. Zmniejsz ogień do wrzenia i gotuj bez przykrycia, aż komosa ryżowa będzie miękka. Zdejmij z ognia, przykryj i pozostaw na parze przez 5 minut. W międzyczasie pokrój cienko 1 awokado i 2 średnie szalotki. Rozgrzej 1 i 1/2 łyżeczki masła klarowanego na dużej patelni, dodaj liście szpinaku i zaczekaj, aż zmiękną. Zdejmij do miski. Rozgrzej pozostałe 1 i 1/2 łyżki masła klarowanego na patelni na średnim ogniu. Dodaj 2 duże jajka i dopraw szczyptą soli. Smaż, aż brzegi będą chrupiące, a białka ścięte, około 2 minut. Podziel komosę ryżową między miski i przykryj każdą z nich jajkiem sadzonym. W miskach podziel 1 szklankę kapusty, plastry awokado i szalotki, 1 szklankę jogurtu greckiego i 4 łyżeczki nasion konopi. Całość posyp sezamem i ulubionymi ziołami, możesz polać klarowanym masłem z patelni doprawionym sproszkowanym chilli.
Brokułowo-twarogowe kotlety
- 300 g twarogu półtłustego
- Masło klarowane
- Śmietana 18%
- 1 kostka sera typu feta
- 1 brokuł
- sól i pieprz
- czosnek
- proszek do pieczenia
- koperek
- jajka
- 1 cytryna
- bułka tarta
Rozdrobnij brokuł na malutkie różyczki. Jeśli jest potrzeba, możesz pokroić nożem na drobne kawałki. Pokrojonego brokuła zblanszuj we wrzątku około 4 minut, a następnie schłodź w zimnej wodzie. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. W misce wymieszaj brokuł z serem twarogowym, czarny pieprz, czosnek, proszek do pieczenia, koperek, jajka, ser feta i bułkę tartą. Uformuj kotleciki i połóż je na blasze do pieczenia, pozostawiając trochę miejsca między nimi. Piecz w temperaturze 180 stopni na złoty kolor – przez 20-30 minut. Podawaj z dipem śmietanowo-cytrynowym.
Ekonomiczna zapiekanka serowa
- 400 g sera żółtego
- 250 g sera twarogowego
- 2 kulki sera typu mozarella
- Masło klarowane
- 1 szklanka posiekanej cebuli
- Słoik papryki konserwowej
- 1 szklanka cienko pokrojonej marchewki
- 1 szklanka cukinii, pokrojonej
- 3 świeże ząbki czosnku, posiekane
- 1 jajko, lekko ubite
- ½ łyżeczki każda: sól, suszona bazylia, suszone oregano
- ¼ łyżeczki: cebula w proszku i czosnek w proszku
- 8 makaronów lasagne (można użyć innego)
- Duża passata pomidorowa
Zacznij od podgrzania piekarnika do 220°C. Na patelni na średnim ogniu dodaj 1 łyżkę masła klarowanego. Smaż 1 szklankę cebuli i 1 szklankę marchewki oraz pokrojona paprykę konserwową przez 5 minut. Dodaj 3 posiekane ząbki czosnku, ½ łyżeczki soli, ½ łyżeczki suszonej bazylii, ½ łyżeczki suszonego oregano, ¼ łyżeczki sproszkowanego czosnku, ¼ łyżeczki cebuli w proszku i cukinii i smaż przez kolejne 3 minuty. Po zdjęciu z ognia odłóż na bok. W małej misce wymieszaj twaróg i 1 lekko ubite jajko. W naczyniu żaroodpornym rozłóż ⅓ szklanki sosu na dnie. Rozłóż 2 makarony lasagne, na wierzch mieszanki twarogu, szklanki sosu pomidorowego, mieszanki warzywnej i wierzch ¼ szklanki sera mozzarella oraz starego sera żółtego. POWTÓRZ TEN KROK 2 RAZY. (makaron, twarożek, sos, warzywa, ser) Na ostatnią warstwę dodaj 2 makarony lasagne, posyp pozostałym sosem marinara i pozostałym serem. Piecz Lasagne przez 30 min pod przykryciem folią następnie zdejmuj folie i piecz 15 min.