Zakwas chlebowy
- 150 g mąki żytniej
- 150 g wody
- Naczynie plastikowe z przykrywką
Dzień 1 W naczyniu mieszamy mąkę z woda, przykrywamy i przechowujemy w temperaturze pokojowej na 24h
Dzień 2 Następnego dnia dodajemy kolejną porcje maki i wody, dokładnie mieszamy i powtarzamy proces,
Dzień 3 Kolejnego dnia musimy pozbyć się połowy naszego zakwasu i do pozostałej części dodać 150g mąki i 150g wody
Dzień 4 Pozbywamy się połowy zakwasu i karmimy dodając 150g mąki i 150g wody
Proces ten powtarzamy do dnia siódmego i wtedy możemy zacząć używać go do naszych wypieków (pamiętajmy im starszy zakwas tym lepszy).
Rada:
Jeśli planujemy piec chleb często powinniśmy przechowywać zakwas w temperaturze pokojowej i dokarmiać go codziennie lub natychmiast po użyciu.
Jeśli natomiast pieczemy chleb tylko w weekendy lub tylko na specjalne okazje zakwas można przechowywać w lodówce bez dokarmiania (nawet do 6 miesięcy).
Chrupki z zakwasu, broccomoli – pasta z brokuła i awokado
- 200 g zakwasu żytniego
- Ok.60 g mąki pszennej
- Ok.60 g mąki pełno-ziarnistej
- 2 łyżki mąki żytniej
- Ok.3 łyżki oliwy z oliwek
- Szczypta ulubionych ziół suszonych
- ½ łyżeczki soli
- Sól do posypania – może być morska albo himalajska
Broccomoli:
- 150 g brokułu
- 1 awokado
- ½ czerwonej cebuli
- 2 łyżki posiekanej kolendry
- 50 g twarożku
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwone chili
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól do smaku
W naczyniu połączyć zakwas z makami, oliwą, ziołami i solą.
Zagnieść na gładko, zawinąć we folię spożywczą i umieścić w lodówce na minimum 30 minut do 24 godzin.
Piekarnik rozgrzać do 180 C.
Ciasto podzielić na kilka mniejszych, równych kawałków.
Każdy kawałek rozwałkować cienko na 1-2 mm – lekko podsypując mąką, jeśli potrzeba, ułożyć na zwilżonym wodą papierze pergaminowym, lekko zwilżyć powierzchnię i posypać sola dekoracyjną.
Upiec 12-15 minut na złoto, odłożyć do wystygnięcia – będą chrupkie.
Takie chrupki przechowywać w próżniowym pojemniku, aby nie straciły chrupkości.
Broccomoli:
Brokuł podzielić na różyczki, obgotować w lekko osolonym wrzątku przez 8 minut. Odcedź brokuł i schłodzić w lodowatej wodzie, odsączyć.
W malakserze umieścić rozdrobnione chili bez pestek, pokrojoną kolendrę, obrany czosnek i pokrojoną cebulę. Dodaj odsączone brokuły i zmiksuj na gruboziarnistą pastę. Dodaj awokado w dużych kawałkach i twarożek. Całość zmiksować i doprawić do smaku. Podawać z chrupkami i kiełkami.