Pieczona rozeta z warzyw rattatouille
Składniki na 1 dużą rozetę 30-35cm:
- 3 zielone cukinie,
- 2 bakłażany,
- 3 pomidory malinowe,
- 3 czerwone cebule,
- 500g jarmużu,
- 200 ml oliwy z oliwek,
- sól, pieprz,
- 100g orzechów włoskich,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki suszonych ziół prowansalskich
Wszystkie warzywa pokrój cienko na mandolinie lub tarce na cienkie plasterki. Delikatnie odciśnij z nadmiaru wody i ułóż w okrągłej blasze na tarte na kształt rozety. Pamiętaj aby układając plasterki zachować tę samą kolejność: cukinia, pomidor, cebula, bakłażan. Ważne aby „suche warzywa” – cukinia a w szczególności bakłażan sąsiadowały z „mokrymi” – cebulą czy pomidorem. Całość obficie posól a połowę oliwy wymieszaj z ziołami prowansalskimi. Polej nimi całą warzywa i wstaw do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni z termoobiegiem i piecz przez 25-30 minut. W tym czasie przygotuj pesto blendując pulsacyjnie resztę oliwy z jarmużem, czosnkiem i orzechami włoskimi. Pesto dopraw solą i pieprzem. Wyciągnij rozetę i chłodź lekko uciskając powierzchnię rozety talerzem. Przy serwowaniu polewaj obficie pesto. Gotowe
Pączki z różanym dżemem, syropem z dzikiego bzu i kruszonymi pistacjami
Składniki na 6 osób:
Ciasto drożdżowe:
- 450 g mąki pszennej,
- 7 g suchych drożdży instant,
- 3 płaskie łyżki białego cukru,
- 300 ml letniego mleka,
- 60 g rozpuszczonego masła,
- 2 jajka,
- 2 litry oleju do smażenia;
Dodatkowo:
- rękaw cukierniczy wypełniony dobrej jakości dżemem różanym,
- 50 ml syropu z dzikiego bzu,
- 50g solonych pistacji,
- cukier puder do posypania
Mąkę połącz z suchymi drożdżami i cukrem. Wymieszaj, dodaj rozpuszczone masło i mleko. Całość połącz, dodaj żółtka jajek i ubite białka. Całość wymieszaj, przykryj ściereczką i pozwól wyrosnąć masie przez około 30-40 minut. Rozgrzej fryturę do 180 stopni, nabieraj pączki łyżką, formuj małe kulki i smaż na głębokim oleju aż będą rumiane a następnie przewracaj je na drugą stronę. Wyjmij, odsącz, przestudź i nadziewaj delikatnie dżemem. Przed podaniem polej syropem z dzikiego bzu, kruszonymi pistacjami i oprósz cukrem pudrem. Gotowe