Smażona cykoria z olejem sezamowym i jajkami
- 4 cykorie
- 1 łyżka oleju
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- 5 jajek
- 2 łyżki posiekanej kolendry
- 1 łyżka posiekanego chilli
- 6 pomidorków koktajlowych
Cykorie myjemy, oczyszczamy z wierzchnich liści i kroimy na pół, na rozgrzaną patelnię wlewamy olej, smażymy na nim cykorię, najpierw od przekrojonej strony aż się zrumieni. Gdy tak się stanie przewracamy na drugą i dodajemy masło, po ok 3 minutach smażenia na maśle wlewamy olej sezamowy, oraz sos sojowy, dodajemy posiekany czosnek i wlewamy rozbełtane jajka z dodatkiem kolendry i chilli, na koniec na ścinające się jajka ukłądamy pomidorki koktajlowe przekrojone na pół i przykrywamy. Gdy jajka się zetną przewracamy na drugą stronę i dosmażamy kilka minut. Tak przygotowane podajemy z gęstym jogurtem.