Słoneczna Italia to mekka dla kawoszy. Każdy Włoch wie, że kawa kawie nie równa - wiadomo to od dawna. Przy wyborze kawy w sklepie zwracamy uwagę na czas parzenia, kraj pochodzenia, rodzaj ziaren... Okazuje się, że z opakowania kawy można dowiedzieć się o niej znacznie więcej. O czym informują nas opakowania i dlaczego powinniśmy zwracać na nie uwagę?
- NATURAL/DRY (naturalna/sucha) – ziarna suszone są na słońcu na wielkich płachtach lub specjalnych stołach. Taka kawa charakteryzuje się słodkim smakiem i owocowymi aromatami.
- WASHED (mokra)– ziarna są umieszczane w zbiornikach z wodą, a później przepuszczane są przez specjalne rynny z kamiennymi albo metalowymi walcami. Następnie poddawane są lekkiej fermentacji i znowu są płukane. Takie kawy są bardzo „czyste” w smaku i charakteryzują się szlachetną kwasowością.
- SHG lub SHB – czyli kawa „wyłącznie wysoko rosnąca” (ang. Strictly High Grown) albo „wyłącznie twarde ziarna” (Strictly Hard Bean). Oznaczenia te, choć różnią się od siebie, właściwie oznaczają to samo – odnoszą się do kaw rosnących na wysokości co najmniej 1500 metrów n.p.m. W takich warunkach drzewa kawowca dojrzewają powoli i dają ziarna bardzo dobrej jakości.
- HG lub HB – High Grown (wysoko rosnąca) albo Hard Bean (twarde ziarna) – to ziarna odrobinę gorszej jakości od tych opisanych jako SHG lub SHB. Takie kawy rosną na wysokości od 1000 do 1500 metrów n.p.m.
- SB lub SSB – Soft Bean (miękkie ziarna) lub Strictly Soft Bean (wyłącznie miękkie ziarna). Kawy oznaczone tymi literami również rosną na określonej wysokości – od około 700 do 1000 metrów n.p.m. Kawy typu SSB charakteryzuje to, że dojrzewają dosyć szybko, przez co mają ubogi bukiet aromatyczno-smakowy.
- Numer sita – sita, przez które przeszła kawa, mają numery od 8 do 20. Im większy rozmiar sita, tym ziarna są większe – a to oznacza, że są również lepszej jakości, a ich cena jest wyższa.
- Oznaczenia słowne – Supremo to ziarna najwyższej jakości o numerze sita 18 lub nieco powyżej 18, pomiędzy AA i AAA. Trochę mniejsze ziarna nazywają się Excelso. Można spotkać też kawę noszącą nazwę Maragogype. Jest to tzw. kawa słoniowata, o bardzo dużych ziarnach, dochodzących nawet do 2 cm długości.
- EP (European Preparation) – ziarna takie są przygotowane na rynek europejski. Poddawane są dodatkowej kontroli jakości.
- Speciality Coffee – kawa z najwyższej półki – dosłownie! Jest najwyższej jakości, musi otrzymać powyżej 80 punktów w skali 100 punktowej. Punkty te przyznają profesjonalni kiperzy SCAE. Za znakomitą uważa się kawę, która zmieściła się w przedziale 90-100.