Befsztyk Florencki czyli Włoska Fiorentina z pieczonymi ziemniakami z cytryną i sosem pieprzowym
Ceniony na całym świecie befsztyk po florencku powstaje z krów typu chianina lub maremmana. Trzeba jednak przyznać, że dzisiaj wielu restauratorów wykorzystuje także mięsa innych ras. Krowy rasy chianina są hodowane w dolinie Val di Chiana w Toskanii. Są potężnej budowy i białej maści. Mają lekko słony i pikantny posmak. Mięso jest kruche i soczyste. Befsztyk po florencku to kawał dojrzałego wołowego mięsa, odpowiednio tłustego, sezonowanego przez co najmniej 2 tygodnie w odpowiednich pomieszczeniach chłodniczych. Jest to tzw. polędwica rostbef przedzielona charakterystyczną kością w kształcie litery T — najbardziej podobny jest stek T-bone. Idealny stek jest gruby na trzy-cztery palce tak mniej więcej 6 cm i musi ważyć pomiędzy 1 a 1,5 kg (z kością). Jest chudy, lekko poprzerastany tłuszczem.
Składniki dla 4 osób:
- 1 stek T-bone o wadze 600-800 g i grubości na dwa palce
- Sól, pieprz i sok z cytryny
- 1,5kg ziemniaków
- Oliwa do skropienia
- Kilka gałązek rozmarynu
- 1 główka czosnku
- 2 łyżki zielonego pieprzu z zalewy
- 2 łyżki sosu Worcester
- 1 łyżeczka masła
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka ulubionej musztardy
- Sól, pieprz do smaku
- 250ml śmietanki 30%
Steka nie myć przed obróbką. Wyjąc odpowiednio wcześniej z lodówki i ułożyć na gorącym ruszcie nad rozżarzonym węglem bez ognia. Grillujemy z każdej strony ok 5 minut, nie soląc i nie nakłuwając widelcem. Stek przyprawić bezpośrednio po obróbce. Przed podaniem można posypać świeżo mielonym czarnym pieprzem i ewentualnie lekko skropić odrobiną soku z cytryny.
Ziemniaki: umyć skropić oliwą, połączyć ząbkami czosnku, rozmarynem, sola i pieprzem. Upiec w 180 C ok 30minut. Upieczone skropić sokiem z cytry.
Sos – siekany czosnek zeszklić na patelni na maśle, dodać pieprz, musztardę i śmietankę 30 %. Wolno doprowadzić do wrzenia. Finalnie doprowadzić do wrzenia.
Stek z Wagyu z ziemniakami po Lyońsku i majonezem czosnkowym
Składniki dla 4 osób:
- 600g stek z antrykotu wagyu
- 1,5kg ziemniaków
- 2 cebule pokrojone w cienkie plasterki
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka posiekanej natki z pietruszki
- Sól, pieprz do smaku
- 1 żółtko
- 150ml oleju
- 50ml oliwy
- Sok z 1 cytryny
- 1 łyżka musztardy
- Sól, pieprz do smaku
Przygotowania steka Wagyu Wyjąć wcześniej z lodówki, aby doprowadzić stek do temperatury pokojowej. Obficie doprawić solą z obu stron. Bardzo mocno rozgrzać płytę grzejną/patelnię/grilla posmarować kawałkiem odkrojonego ze steka łoju lub olejem.
Grubego steka obsmażyć ok 3-5 minuty z każdej strony aż skórka się skarmelizuje – czas smażenia jest różny w zależności od wielkości steka.
Zdejmij z płyty/patelni/grilla tuż przed osiągnięciem pożądanego wysmażenia. Przed podaniem odstaw mięso w ciepłe miejsce na 3-4 minuty, aby uspokoić soki wewnątrz.
Ziemniaki ugotuj w mundurkach (10 minut). Odcedzić, wystudzić i pokroić w plastry. Cebulę zeszklić na oliwie z masłem, dodać talarki ziemniaków, doprawić do smaku. Na samym końcu dodać siekaną natkę i wymieszać.
Majonez – w wysokim naczyniu utrzeć żółtko z musztardą i sokiem z cytryny i ucieramy wlewając olej z oliwą cienkim strumieniem. Gotowy majonez połączyć z siekanym czosnkiem i finalnie doprawić do smaku.
Stek z Black Angus z czosnkowymi grzybami i sosem holenderskim
Składniki dla 4 osób:
- 600g steka z rasy Black Angus
- 500g białych pieczarek
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- Sól, pieprz do smaku
- Olej do smażenia
Sos:
- 150 ml białego wina
- 1 szalotka
- Kilka sztuk czarnego pieprzu
- 4 jaja (2 do gotowania)
- 50ml octu winnego
- 120 g masła klarowanego
- sól, cukier, pieprz do smaku
Mięso wyją z lodówki, aby wyrównać temperatury.
Mięso oprószyć solą i pieprzem tylko bezpośrednio przed obróbką.
Steka smażyć od 3-5 minut z każdej strony a następnie odstawić w ciepłe miejsce aby uspokoić soki wewnątrz.
Sos - Białe wino, szalotkę, ziarenka pieprzu dodać do małego garnka. Zagotować, aż wino odparuje i zmniejszy do 1/3 swoją objętość. Przecedzić przez sitko. Pozostawić do wystygnięcia. Nad gotującą się wodą ustawić miskę (kąpiel wodna). Dodać żółtka i mieszać, aż zgęstnieją. Następnie zdjąć miskę ze źródła ciepła i ciągle mieszając dodać cienkim strumieniem klarowane masło. Jeśli będzie za gęste, dodać odrobinę letniej wody. Wymieszać. Doprawić solą oraz pieprzem.
Pieczarki – oczyścić. Podsmażyć na patelni z rozgrzanym olejem. Kiedy lekko się zarumienia dodać odrobine ciemnego sosu sojowego i posiekany czosnek. Dusić kolejne 2 minuty i finalnie doprawić do smaku.