Pytanie na Śniadanie

Kuchnia irlandzka na Dzień św. Patryka cz.3

IRLANDZKI GULASZ JAGNIĘCY - IRISH STEW
  • 500 g jagnięciny gulaszowej
  • 100 ml ciemnego piwa
  • 300 ml bulionu mięsnego
  • 150 g ziemniaków (małych)
  • cebula
  • 2 marchewki
  • gruba łodyga selera naciowego
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka miodu
  • świeży liść laurowy
  • mąka pszenna (do oprószenia mięsa)
  • sól, pieprz
  • olej
Mięso kroimy w większą kostkę i oprószamy mąką. Przekładamy do garnka lub na patelnię z rozgrzanym tłuszczem i obsmażamy do uzyskania złocistego koloru. Cebulę kroimy w większą kostkę a czosnek, marchewkę i seler naciowy - w plasterki. Gdy mięso jest już usmażone wyjmujemy je z garnka a w jego miejsce wkładamy warzywa: ziemniaki, marchew oraz seler naciowy, które smażymy przez około 4-5 minut. Doprawiamy je solą i pieprzem. Gdy warzywa będą już obsmażone z powrotem dodajemy jagnięcinę. Całość zalewamy bulionem i piwem, dodajemy liść laurowy i doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy przez około 70 -90 min. - garnek możemy też włożyć do rozgrzanego piekarnika (160 st. C na około 90 minut).

IRISH POTATO PANCAKES „BOXTY”
  • 150 g ugotowanych ziemniaków
  • 150 g surowych obranych ziemniaków
  • 100 g boczku
  • 100 g mąki
  • łyżeczka sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
  • 15 g masła
  • sól, pieprz
  • olej
  • kwaśna śmietana
  • szczypiorek
Boczek kroimy w drobną kostkę i smażymy na patelni przez około 5-7 minut. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Surowe ziemniaki blendujemy. Przekładamy je na sitko lub gazę i odciskamy. Do miski przekładamy ziemniaki przeciśnięte przez prasę, zblendowane surowe, dodajemy mąkę, boczek, masło, sodę (lub proszek do pieczenia), sól i pieprz. Całość łączymy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na patelni z rozgrzanym olejem smażymy placki przez około 4-5 minut. Placki podajemy z kwaśną śmietaną i posiekanym szczypiorkiem.

SEA FOOD CHOWDER - CHOWDER Z OWOCAMI MORZA
  • 500 ml bulionu rybnego
  • 100 g fileta z łososia
  • 100 g fileta z dorsza
  • 6 świeżych muli
  • 4 krewetki bez pancerza
  • 80 g wędzonego boczku
  • 50 ml białego wina
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 200 g ziemniaków
  • marchew
  • 50 g por
  • 50 g cebuli
  • łodyga selera naciowego
  • 2 łyżki drobno posikanego kopru
  • masło klarowane
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
Łososia, dorsza, boczek, ziemniaki i marchew kroimy w kostkę. Mule myjemy. Pora kroimy w plastry.
W garnku z rozgrzanym masłem klarowanych smażymy cebulę i por aż do zeszklenia. Dodajemy boczek i smażymy do momentu zrumienienia. Dodajemy seler naciowy, marchew i smażymy jeszcze przez około 3-4 minuty. Następnie dodajemy wino białe i odparowujemy alkohol. Gdy alkohol już odparuje dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i zalewamy je bulionem rybnym. Gotujemy przez około 15-20 minut (aż ziemniaki będą miękkie). Po tym czasie do garnka dodajemy owoce morza i ryby (łosoś, dorsz, mule i krewetki) i cały czas mieszając, gotujemy jeszcze przez około 5 minut. Dodajemy śmietankę 30% oraz posiekaną natkę pietruszki (lub koperku).
Więcej na ten temat