Sheet pan dinner- trend instagramowy + dip z sera pleśniowego
- Masło klarowane
- Cebula czerwona
- Oliwki ciemne z pestkami
- Pomidory koktajlowe
- Papryka żółta
- Brukselka Bataty
- Krewetki (opcjonalnie)
- Kolendra
Do sosu:
- 80 gramów śmietany 18% (dwie czubate łyżki)
- 40 gramów majonezu (jedna czubata łyżka)
- 50 gramów niebieskiego sera pleśniowego
- 8 źdźbeł szczypiorku (ok. 8 gramów)
- 1 łyżeczka octu jabłkowego (ok. 4 ml)
- 1/4 łyżeczki pieprzu (ok. 1 gram)
Niebieski ser pleśniowy kroimy lub kruszymy na bardzo drobne kawałki. Do miski przekładamy dwie czubate łyżki śmietany. W polskich warunkach najbardziej odpowiednia będzie sprzedawana w kubkach śmietana 18 %. Dodajemy czubatą łyżkę majonezu. Wlewamy łyżeczkę octu jabłkowego oraz dodajemy około 1/4 łyżeczki pieprzu. Wszystko intensywnie mieszamy. Dodajemy pokruszony ser pleśniowy i mieszamy. Drobno kroimy kilka źdźbeł szczypioru. Pokrojony szczypiorek dodajemy do sosu i znów intensywnie mieszamy
Ciągnący sos serowy
- 200 g sera twardego długo dojrzewającego
- 100 ml mleka 3,2%
- łyżka mąki pszennej typu 500 lub 550
- opcjonalnie do smaku: czosnek, tymianek, wędzona papryka, chilli
Drobno starty ser umieszczamy w rondelku razem z kubkiem śmietany lub mleka i na małej mocy płyty. powoli podgrzewamy co chwilę mieszając. Opcjonalne zagęszczamy łyżka mąki i doprawiamy do smaku przyprawami. Gdy cały będzie kremowy i połączony, dip jest gotowy. Podajemy ciepły.
Pudding ryżowy na mleku z różą, kardamonem i pistacjami
- 2 i 1/2 szklanki mleka
- 1/2 łyżki masła
- 1/2 szklanki (100 g) ryżu (zwykłego, arborio lub jaśminowego)
- mała szczypta sól
- 16 g (1 op.) cukru wanilinowego
- Kardamon
- Woda różana
- Pistacje
- Płatki róży
Do średniego garnka wsypać ryż, wlać mleko, dodać masło, sól i kardamon i wodę różana. Wymieszać i zagotować co chwilę mieszając. Następnie gotować bez przykrycia przez ok. 18 minut, co chwilę mieszając, aż ryż będzie miękki (w zależności od rodzaju ryżu będzie się on nieco dłużej lub nieco krócej gotował). Na koniec doprawić cukrem wanilinowym. Z czasem (wraz z dłuższym gotowaniem lub podczas stygnięcia) pudding będzie się bardziej zagęszczać całość podawać posypana pistacjami i płatkami róży.