"Łazanki" Składniki dla 4 osób
2 szklanki maki
2 jaja
Szczypta soli
Ok 50ml oliwy z oliwek
Ok 50ml wody
300g kurek
150g bekonu w plastrach
½ młodej kapusty
Mały pęczek natki pietruszki
1 cebula
2 ząbki czosnku
100g parmezanu lub innego twardego sera
Sól, cukier, pieprz do smaku
Sposób przygotowania W misce usypać mały kopiec z mąki, zrobić wgłębienie i wlać do niego roztrzepane jaja oraz oliwę z oliwek – opcjonalnie wodę. Całość połączyć przy pomocy widelca i dalej zagnieść ciasto na gładko. Rozwałkować na cienkie płaty i następnie w ulubione kształty. Ugotować w lekko osolonej wodzie ok 5 minut. – Idealnie jest rozwałkowany makaron lekko osuszyć. W rondlu zeszklić siekany czosnek i cebulę, dodać pokrojony bekon, kurki i posiekaną młoda kapustę. W tym czasie wrzucić makaron do wrzątku. Kapustę udusić maksymalnie 5 minut i połączyć z ugotowanym makaronem. Podać ze świeżo sikaną natką i tartym serem. Skropić oliwą z oliwek i podać.
Pizza z patelni z patelni z pomidorami, ricottą, szpinakiem i kawałkami steka
Składniki dla 4 osób:
3 1/2 szklanki włoskiej mąki 00
1 paczuszka drożdży instant
1 łyżka soli
1 łyżka cukru
1 szklanka cieplej wody (45 C)
1/4 szklanki mleka
2 łyżki oliwy z oliwek plus oliwa z oliwek do wykończenia
1 stek ok 200g z antrykotu
Ok 500g młodego szpinaku
1 czerwona cebula
3 ząbki czosnku
250ml przetartych pomidorów
4 jaja
Ok 150g ricotta
Świeże zioła do dekoracji
Sposób przygotowania Do miski wsypać mąkę, cukier i sól. Wszystko wymieszać. Powoli wlać wodę o temperaturze 45 C. Następnie, cały czas mieszając, oliwę z oliwek. Wyrabiać ciasto, dopóki nie zacznie odchodzić od naczynia. Może to potrwać dość długo. Uformować gładką kulę z gotowego ciasta i pokryć odrobiną oliwy z oliwek i odstawić do wyrośnięcia na godzinę. W międzyczasie umyć naczynie i wysmarować oliwą z oliwek. Gotowe zagnieść, podzielić na 2-3 części. Na rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek ułożyć cienki placek a na nim dodatki- doprawiony przecier pomidorowy, podsmażony szpinak z cebulą, kawałki ricotty i steka. Całość smażyć na średniej mocy do momentu aż powstanie skórka na dnie. Powstanie skórki to znak, aby pizza powędrowała do rozgrzanego piekarnika do 220C na ok 5 minut. Gotową skropić oliwą z oliwek i octem.