Chlebek pita z patelni/ na nim sałatka z arbuza, fety i grillowanej makreli, emulsja z mięty
Składniki dla 4 osób
Chlebek Pita
- 3 1/4 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżka drożdży suchych lub 12 g świeżych
- 1 1/2 szklanki ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli, płaska
Sposób przygotowania
Drożdże rozpuścić w 1/4 ciepłej wody i zostawić na 5 min. – tzw. rozczyn
Mąkę przesiać do dużej miski. Dodajemy sól, rozczyn z drożdży oraz pozostałą ciepłą wodę. Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie, jednolite i elastyczne. Dzielimy na 6-8 części. Każdą część formujemy w kuleczkę i rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na grubość około 5 mm. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do napuszenia na około 40 min. Po tym czasie wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 220 C i pieczemy około 10 min do lekkiego zarumienienia. Po wyjęciu zostawiamy do wystudzenia i dopiero wtedy przekrawamy.
Wykończenie kanapki
- ¼ arbuza
- 200g sera feta
- 2 puszki makreli w zalewie naturalnej
- Sok z 1 cytryny
- Mały pęczek mięty ok 30g
- 100ml oliwy z oliwek
- Sól, cukier pieprz do smaku
- Świeże zioła do dekoracji
- Miód lub cukier opcjonalnie
Sposób przygotowania
Arbuz pokroić w niewielką kostkę, ser połamać.
Salsa- zmiksować oliwę z sokiem z cytryny, opcjonalnie miodem i pieprzem. Wykończyć dodając siekaną miętę. Powstałą emulsje połączyć z arbuzem i miętą. Ułożyć na jeszcze ciepłym chlebie.
Rybę podgrzać na grillu i ułożyć na kanapce. Skropić dodatkowo pozostałym dressingiem lub sokiem z cytryny.