Naleśniki z białym serem
Ciasto na naleśniki:
1 szklanka mleka
Masło klarowane do smażenia
1,5 szklanki mąki
1 szklanka wody
2 jaja
1 szczypta soli
1 łyżeczka cukru waniliowego
Farsz z sera białego:
500 g twarogu półtłustego
Ser mascarpone
4 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1 żółtko
3 łyżki śmietany
1 łyżeczka cynamonu
Jagody
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe bardzo dokładnie mieszamy tak aby nie było grudek, możemy do tego celu użyć miksera ewentualnie trzepaczką. Ciasto nie może być zbyt gęste, powinno być takie aby dało łatwo się rozlać na patelni. Naleśniki smażymy bez dodatku tłuszczu, ewentualnie z minimalną ilością oleju na patelni (inaczej nasze naleśniki będą zbyt tłuste). Smażąc obracamy je aby zazłociły się równomiernie po obu stronach. Twaróg mielimy maszynką z drobnymi oczkami, dodajemy pozostałe składniki oraz dobrze wyrabiamy. Farsz nakładamy na usmażone naleśniki zwijamy i podajemy. Można też
nałożyć na naleśnik złożyć go w kostkę i jeszcze podsmażyć aby farsz się rozgrzał.
Twaróg z wiosennymi dodatkami na chlebie razowym
250 g sera białego twarogowego półtłustego
1 i 1/2 jogurtu greckiego
Pęczek rzodkiewek
Ogórek
Pęczek 10 g szczypiorku lub zielonej cebulki
1/4 łyżeczki soli
Chleb razowy
Z rzodkiewek odkroić końcówki, a następnie pokroić w drobną kostkę. Szczypiorek posiekać twaróg rozgnieść widelcem, a następnie wymieszać z jogurtem i solą na w miarę gładką masę wmieszać szczypiorek i rzodkiewkę i ogórka pokrojonego w kostkę. Podawac na kromce razowego chleba.
Omlet sportowca na maślance
300 ml maślanki
1 duże jajko
szczypta imbiru
szczypta soli
4 łyżki mąki pszennej razowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta kurkumy
odrobina syropu z agawy
Wszystkie składniki wymieszać w podanej kolejności. maślanki dodać tyle, by konsystencja przypominała gęstą śmietanę. Smażyć na gorącym oleju na niedużym ogniu. Małe ok. 4-5 minut, duży ok. 7-8 min z jednej strony, drugą stronę smażymy nieco krócej. Pyszne z konfiturą śliwkową, pomarańczową, miodem.