Pytanie na Śniadanie

Pizza na grubym cieście z ndują

Pizza na grubym cieście z ndują, papryką i tymiankiem

 

Składniki na ciasto (na ok. 6 pizz po 260 g):

  • 1000 g mąki typu 00
  • 620 ml zimnej wody
  • 1 g świeżych drożdży
  • 25 g soli


Składniki na sos pomidorowy (na ok. 10 pizz – każda po 65 g sosu):

  • 1 puszka (400 g) całych pomidorów San Marzano lub innych dobrej jakości
  • 10 g soli
  • 10 ml oliwy z oliwek
  • 2–3 listki świeżej bazylii (opcjonalnie)

 

Składniki na 1 pizzę (forma ok. 30×20 cm, 1 kulka 260 g):

  • 260 g ciasta
  • 65 g sosu pomidorowego
  • 110 g mozzarelli (fior di latte lub odsączonej z zalewy)
  • 30–40 g ndui
  • 1/4 czerwonej papryki grillowanej, pokrojonej w paski
  • Kilka plasterków świeżego jalapeño
  • 1/2 papryczki chili, drobno posiekanej
  • Świeży tymianek (same listki)
  • Oliwa z oliwek do formy i wykończenia
  • Opcjonalnie łyżka miodu

 

Przepis:

Wymieszaj wodę z drożdżami do rozpuszczenia, dodaj ¾ mąki i mieszaj do połączenia składników.

Dodaj sól i resztę mąki, wyrób gładkie, elastyczne ciasto (ręcznie lub mikserem z hakiem, ok. 10 minut).

Przykryj ciasto i odstaw na 30 minut.

Wykonaj jedno składanie (stretch & fold), przykryj ponownie i odstaw do wyrastania na minimum 4–5 godzin w temperaturze pokojowej.

Po wyrośnięciu podziel ciasto na kulki po 260 g, uformuj i zostaw do ponownego wyrastania na 30–60 minut.

Natłuść foremkę (ok. 30×20 cm) oliwą z oliwek, przełóż do niej kulkę ciasta i delikatnie rozciągnij do boków. Jeśli ciasto się kurczy, odstaw na 10–15 minut i ponownie rozciągnij.

Przykryj formę folią i pozostaw do wyrastania na 20 minut w temperaturze pokojowej.

Włączamy tryb Pizza na grubym cieście, jeżeli piekarnik podpowiada temperaturę i czas pieczenia sugerujemy się wskazówką piekarnika, jeżeli musimy ustawic temperaturę ręcznie ustawiamy temperaturę 310 stopni

Posmaruj wierzch ciasta 65 g sosu pomidorowego.

Posyp równomiernie 110 g mozzarelli.

Rozłóż kawałki ndui, paski grillowanej papryki, plasterki jalapeño i posiekaną chili.

Posyp świeżym tymiankiem i skrop całość odrobiną oliwy.

Piecz pizzę na drugim poziomie piekarnika przez 8 minut, aż ciasto się wyrośnie i zarumieni, a spód będzie dobrze wypieczony. 

Po wyjęciu możesz dodatkowo posypać świeżym tymiankiem lub skropić miodem.

 



Więcej na ten temat