Pizza na grubym cieście z ndują, papryką i tymiankiem
Składniki na ciasto (na ok. 6 pizz po 260 g):
- 1000 g mąki typu 00
- 620 ml zimnej wody
- 1 g świeżych drożdży
- 25 g soli
Składniki na sos pomidorowy (na ok. 10 pizz – każda po 65 g sosu):
- 1 puszka (400 g) całych pomidorów San Marzano lub innych dobrej jakości
- 10 g soli
- 10 ml oliwy z oliwek
- 2–3 listki świeżej bazylii (opcjonalnie)
Składniki na 1 pizzę (forma ok. 30×20 cm, 1 kulka 260 g):
- 260 g ciasta
- 65 g sosu pomidorowego
- 110 g mozzarelli (fior di latte lub odsączonej z zalewy)
- 30–40 g ndui
- 1/4 czerwonej papryki grillowanej, pokrojonej w paski
- Kilka plasterków świeżego jalapeño
- 1/2 papryczki chili, drobno posiekanej
- Świeży tymianek (same listki)
- Oliwa z oliwek do formy i wykończenia
- Opcjonalnie łyżka miodu
Przepis:
Wymieszaj wodę z drożdżami do rozpuszczenia, dodaj ¾ mąki i mieszaj do połączenia składników.
Dodaj sól i resztę mąki, wyrób gładkie, elastyczne ciasto (ręcznie lub mikserem z hakiem, ok. 10 minut).
Przykryj ciasto i odstaw na 30 minut.
Wykonaj jedno składanie (stretch & fold), przykryj ponownie i odstaw do wyrastania na minimum 4–5 godzin w temperaturze pokojowej.
Po wyrośnięciu podziel ciasto na kulki po 260 g, uformuj i zostaw do ponownego wyrastania na 30–60 minut.
Natłuść foremkę (ok. 30×20 cm) oliwą z oliwek, przełóż do niej kulkę ciasta i delikatnie rozciągnij do boków. Jeśli ciasto się kurczy, odstaw na 10–15 minut i ponownie rozciągnij.
Przykryj formę folią i pozostaw do wyrastania na 20 minut w temperaturze pokojowej.
Włączamy tryb Pizza na grubym cieście, jeżeli piekarnik podpowiada temperaturę i czas pieczenia sugerujemy się wskazówką piekarnika, jeżeli musimy ustawic temperaturę ręcznie ustawiamy temperaturę 310 stopni
Posmaruj wierzch ciasta 65 g sosu pomidorowego.
Posyp równomiernie 110 g mozzarelli.
Rozłóż kawałki ndui, paski grillowanej papryki, plasterki jalapeño i posiekaną chili.
Posyp świeżym tymiankiem i skrop całość odrobiną oliwy.
Piecz pizzę na drugim poziomie piekarnika przez 8 minut, aż ciasto się wyrośnie i zarumieni, a spód będzie dobrze wypieczony.
Po wyjęciu możesz dodatkowo posypać świeżym tymiankiem lub skropić miodem.