Pytanie na Śniadanie

Zupy wigilijne z różnych stron Polski cz.2

Zupa lniana z pierożkami z kaszą gryczaną i ziemniakami (Śiemieniotka Śląsk)
  • Nasiona konopi x 100g
  • Cebula x 1szt
  • Olej x 1 łyżka
  • Czosnek x 1 ząbek
  • Bulion warzywny x 1,5l
  • Kasza gryczana palona x 1\2 szklanki
  • Ziemniaki ugotowane x 200g
  • Olej lniany x 1 łyżka
  • Mąka pszenna x 3 szklanki
  • Gorąca woda x 1 szklanka
  • Sól\pieprz do smaku
Nasiona konopi (siemię lniane) gotujemy w garnku, gdy woda zgęstnieje do konsystencji kisielu odcedzamy i jeśli siemię jest zbyt gęste przelewamy wrzątkiem. W drugim garnku przesmażamy posiekaną cebulę i czosnek, dodajemy siemię i zalewamy bulionem warzywnym i mlekiem, gotujemy na wolnym ogniu doprawiając solą, pieprzem i cukrem. Zupę zagęszczamy tradycyjną zasmażką z masła, mąki pszennej i odrobimy wody. Do talerza wykładamy ugotowaną kaszę gryczaną i ziemniaki i zalewamy gotową zupą, na wierz kilka kropli oleju lnianego.

Zupa grzybowa z suszonymi śliwkami i pierożkami z kapustą i jabłkiem
  • Grzyby suszone x 100g
  • Bulion warzywny x 2l
  • Ziemniaki x 3szt
  • Marchew x 2szt
  • Seler x 1szt
  • Cebula biała x 2szt
  • Śliwki suszone x 100g
  • Kapusta kiszona x 300g
  • Jabłko suszone x 100g
  • Śmietana 18% x 100ml
  • Tymianek x 1 pęczek
  • Czosnek x 2 ząbki
  • Mąka pszenna x 200g
  • Wrzątek x 100ml
  • Olej x 1 łyżka
  • Sól
  • Pieprz
Grzyby namaczamy w zimnej wodzie najlepiej przez całą noc, następnie w tej samej wodzie gotujemy je do miękkości. W garnku przesmażamy posiekaną cebulę i czosnek, następnie drobno starte marchew, seler i pociętą w paski śliwkę i wcześniej namoczone i pokrojone grzyby po chwili zalewamy bulionem warzywnym i częścią wody z gotowania grzybów, gotujemy przez ok 20min. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i zaprawiamy kwaśną śmietanką. Z mąki, wody, soli oraz oleju robimy ciasto na pierogi które faszerujemy kapustą, wcześniej ugotowaną z suszonymi jabłkami. Zupę podajemy z małymi pierożkami w środku.
 Zupa migdałowa z pierożkami z suszonymi owocami i serkiem (Zupa Kresowa)
  • Mleko x 1l
  • Migdały całe łuskane x 200g
  • Rodzynki x 2 łyżki
  • Migdały w płatkach x 2 łyżki
  • Cynamon laska x 2szt
  • Wanilia laska x 1szt
  • Mielony kardamon 1\2 łyżeczki
  • Mąka pszenna x 200g
  • Wrzątek x 100ml
  • Olej x 1 łyżeczka
  • Sól x 1 szczypta
  • Twaróg śmietankowy x 200g
  • Suszone śliwki x 8szt
  • Suszone morele x 8szt
  • Suszona żurawina x 1 łyżka
  • Cukier x 1 łyżeczka
Całe migdały dokładnie miksujemy w blenderze, rodzynki, morele i żurawinę należy oddzielnie namoczyć w gorącej wodzie. Mleko z cukrem i mielonymi migdałami gotujemy na wolnym ogniu przez ok 15min. Na koniec dodajemy namoczone i odcedzone rodzynki, przyprawy (kardamon, cynamon, wanilię) i gotujemy jeszcze przez 5min. Z mąki, wrzątku, oleju i szczypty soli zagniatamy ciasto jak na pierogi i odstawiamy na kilka minut do lodówki. W tym czasie Suszone śliwki, odcedzone morele i żurawinę Drobno siekamy, dodajemy twaróg, odrobinę soli i dobrze mieszamy żeby powstał farsz. Ciasto cienko wałkujemy wykrajamy niewielkie kółka tak aby ulepić małe pierożki na kształt uszek, które dotujemy w osolonej wodzie. Zupę podajemy z uszkami i uprażonymi płatkami migdałowymi.

Zupa śledziowa z ziemniakami i nasionami kolendry
  • Śledzie x 4 filety
  • Mleko x 100ml
  • Śmietanka 36% x 100ml
  • Cebula biała x 3szt
  • Liść laurowy x 6szt
  • Ziele angielskie x 6szt
  • Pieprz ziarno x 6szt
  • Woda przegotowana x 0,5l
  • Nasiona kolendry x 1 łyżeczka
  • Ocet 10% x 4 łyżki
  • Ziemniaki x 6szt
Do przegotowanej i jeszcze ciepłej wody wrzucamy liść laurowy ziele angielskie Pokrojoną w piórka cebulę pieprz w ziarnach i pokrojone w paski śledzie, odstawiamy do wystygnięcia na kilkanaście minut. Po tym czasie doprawiamy zupę odrobiną octu, śmietanką i mlekiem, podajemy z ugotowanymi i jeszcze gorącymi ziemniakami.
Więcej na ten temat