Jogurtowa śniadaniowa miska w 3 odsłonach - Jogurt naturalny
- Miód
- Maliny
- Borówki
- Banany
- Krem orzechowy
- Szałwia hiszpańska
- Brzoskwinia
- Płatki musli
- Płatki migdałowe
- Orzechy pecan
- Kiwi ananas
- Płatki migdałowe
Jogurt naturalny mieszamy z miodem. Tak przygotowane składniki stanowić będą bazę do naszego śniadania które możemy podać na 3 różne sposoby.
1. Dodatkiem będzie banan, krem orzechowy, płatki kokosowe.
2. Dodatkiem będą maliny borówki i płatki migdałowe
3. Dodatkiem będą kiwi, truskawki, ananas, szałwia hiszpańska, brzoskwinia i orzechy pecan.
Mus Czekoladowy z Greckiego Jogurtu
- Jogurt Grecki - 1 3/4 szklanki
- Mleko - 1/2 szklanki
- Chipsy Czekoladowe - 1/2 szklanki
- Miód - 1 łyżka
- Ekstrakt waniliowy - 1 łyżeczka
- Instrukcje
Wlej mleko do rondla i postaw na małym ogniu. Gdy mleko się rozgrzeje, dodaj chipsy czekoladowe i mieszaj, aż się stopią. (Nie doprowadzaj mleka do wrzenia) Po rozpuszczeniu czekolady zremiksowany mleko z ognia i pozostaw na 3-5 minut. Dodaj miód, ekstrakt waniliowy i jogurt grecki i odpowiednio wymieszaj. Nie powinno być grudek (możesz nawet użyć do tego miksera ręcznego) Wlać do miseczek i pozostawić do schłodzenia przez co najmniej 2 godziny. Podać schłodzone.
Kremowy sos z greckiego jogurtu
- 1/2 szklanki jogurtu greckiego
- 1 łyżka octu winnego
- 2 łyżki świeżego soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki świeżego zmielonego czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki suszonego koperku
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 2 łyżeczki miodu
- 3 ząbki mielonego czosnku, około 1–1 / 2 łyżeczki
W małym słoiczku umieść wszystkie składnik słoik zakręć i potrząsaj nim tak długo aż wszystkie składniki się połączą. Tak przygotowanym gęstym sosem możemy polać sałatkę warzywną.