Sałatka Caesar
Składniki na 4 osoby:
- 1 duża pierś z kurczaka,
- 6 plastrów parzonego boczku,
- 6 filecików anchois,
- 1 ząbek czosnku,
- sól,
- 2 duże żółtka jaj,
- sok z 1 cytryny,
- 1 łyżeczka musztardy Dijon,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 70 ml oleju rzepakowego rafinowanego,
- 2 łyżki tartego parmezanu,
- pieprz czarny w młynku,
- 1 bułka kajzerka,
- 1 duża sałata rzymska
Bekon usmaż powoli na patelni, odstaw na papier do odsączenia tłuszczu. Pierś oczyść, lekko skrop olejem i usmaż na tej samej patelni. Odstaw na bok. Anchois, czosnek i dwie szczypty soli utrzyj w moździerzu na pastę. Przełóż do miski i dodaj żółtka. Wymieszaj, dodaj sok z cytryny i musztardę. Całość połącz. Połącz oliwę z olejem i całość wolnym strumieniem łącz w misce nieustannie mieszając. Dopraw pieprzem i dodaj parmezan. Wymieszaj. Bułkę krój w bardzo cienkie plastry, smaż na patelni z odrobiną oliwy. Posól. Kurczaka pokrój w paski, bekon połam. Wydziel liście z sałaty. Układaj sałatę, kurczaka, grzanki i bekon. Całość skrop dressingiem Caesara. Gotowe!
Krem z białych warzyw z łososiem
- 5 małych ziemniaków
- 1 por (10 cm białej części)
- 2 korzenie pietruszki
- 1 biała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 średni seler
- 1 średni kalafior
- 1 pęczek zielonego koperku
- 1 cytryna
- 1 śmietana 18%
- 0.5 kg świeżego łososia
Kalafior, ziemniaki, por, pietruszkę, seler gotujemy w osolonej wodzie. Podsmażamy czosnek z cebulą i wrzucamy do garnka z warzywami. Gotujemy aż warzywa będą miękkie. Łososia obieramy ze skórki i kroimy na małe kwadraty. Układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Łososia pieczemy w piekarniku ok. 10 minut w temperaturze 160 stopni. Siekamy koperek. Warzywa blendujemy na krem, dodajemy śmietanę oraz przyprawy, sól, pieprz. Do miski wkładamy łyżeczkę koperku oraz kilka kawałków łososia i zalewamy zupą. Ozdabiamy miskę cytryną.Gotowe!
Naleśniki po meksykańsku
- Imbir mały korzeń
- Czosnek
- Karkówka 0.5 kg
- 1 duża cebula
- Czerwona papryka
- 2 marchewki
- Ketchup
- Pęczek szczypiorku
- Jogurt naturalny
- Majonez
- Ser żółty
- Miód
- Mąka 1 kg
- 1 jajko
- Przyprawy chili i pieprz
- Gęsty ocet balsamiczny
- Sos sojowy
Kroimy karkówkę na cienkie plasterki. Wrzucamy do marynaty z sosu sojowego, pieprzu, chili i oleju. Podsmażamy czosnek, imbir i cebulkę na patelni. Następnie dodajemy mięso i smażymy do momentu aż mięso zacznie mięknąć. Dodajemy warzywa – marchew i czerwoną paprykę. Smażymy aż warzywa będą miękkie. Dodajemy ketchup i zdejmujemy patelnię z ognia. Smażymy naleśniki używając do tego mąki, jajka, wody i soli. Nakładamy farsz z patelni dodając odrobinę szczypiorku i sera żółtego oraz sosu jogurtowego. Sos jogurtowy przygotowujemy z jogurtu naturalnego, majonezu, czosnku i przypraw. Naleśniki zawijamy w rulonik. Gotowe!
Kanapka teściowej Bogumiły
- Mała bagietka
- 2 jajka
- Awokado
- Masło
- Łosoś wędzony
- Pomidorki koktajlowe
- Rukola
Kanapka synowej Beaty
- Mała bagietka
- Masło
- Karczochy
- Szczypiorek
- Szynka proscuttio
- Sałata
- Koperek
- Rzodkiewka
- Pomidorki koktajlowe
- Serek śmietanowy do smarowania
- Łosoś wędzony