Porcje 4 Składniki:
2 duże ogórki
2 jabłka zielone (granny-smith)
2-3 łyżki jogurtu gęstego
1 łyżeczka tartego imbiru
Garść świeżej mięty
Sok z ½ limonka
sól
Sposób przegotowanie
Ogórki i jabłkach obieramy z skórą, wyciągamy pestki i kroimy w kostkach
W blenderze dajemy wszystkie składnik i blendujemy. Wylewamy do dużej miski i chłodzimy co najmniej 2 godz.
Serwujemy w małe misce lub szklance
Tarta (quiche) z grillowanymi warzywami
Porcji 8
Składnik
1 op. ciasta kruchego
6 jajek
400ml śmietana 30%
2 cukinii
2 baby pok choi
po 1stz papryka czerwona, zielona i żółta
2 czerwonej cebuli
1 mini rolada koziego sera
świeży rozmaryn i tymnianek
oliwa z oliwek
sól ipieprz
Sposób przegotowanie
Cukinia pokroić w plastry ok 1cm
pok choi pokroić na ¼
Papryki pokroić w gruby pastki
cebuli pokroić w gruby plastry
Wszystkie warzywa wkładamy na blachę do piekarnika, posmarujemy oliwą, doprawiamy solą, pieprzem, rozmarynem i tymiankiem. Pieczemy 10min na 180st
W formy prostokątnej żaroodporne nakładamy lekko wałkowane ciasto kruche, posmarujemy żółtkiem i pieczemy 5-6 min w piekarniku na 180st.
W misce, mieszamy 5 jajek z śmietaną, doprawiamy pieprzem (uwaga z solą po kozi ser jest słone)
Do upieczone ciasto w formie nakładamy upieczone warzywa, pokrojony kozi ser w plastry i dolewamy jajkach z śmietaną. Pieczemy 30-40min na 180st
Serwujemy na ciepło lub na zimno, idealna przekąska na piknik
Szybki sernik
4 porcji
Składniki
200gr twarogu
100gr mascarpone
4 łyżki cukier puder
sok i skórka z 1 pomarańcza
12 herbatniki
Kilka truskawki
liście mięta
Sposób przygotowania
W misce mieszamy twarogu, mascarpone, cukier puder i sok i skórka pomarańcza
W mini słoikach dajemy pokruszone herbatniki potem dodajemy 1-2 łyżki masa serowa i dekorujemy truskawką i miętą