Łosoś z pieczonym rabarbarem, pomarańczą i bazylią
- 0,5 kg łososia
- 2 szkl. rabarbaru
- 1 łyżeczka skórki z pomarańczy
- 3 łyżki soku z pomarańczy
- 10 listków bazylii
- 1/3 szkl. brązowego cukru
- 2 łyżki wody
- sól i pieprz
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C. Kroimy rabarbar w 5-milimetrowe kawałki. Do niedużego żaroodpornego naczynia wkładamy rabarbar. Dodajemy cukier, skórkę i sok z pomarańczy, liście bazylii i wodę. Łososia doprawiamy solą i pieprzem.
RABARBAR POD MIGDAŁOWO-OWSIANĄ KRUSZONKĄ Z KARMELEM I IMBIREM
- 1 kg rabarbaru
- 25 g zimnego masła (do kruszonki) + 1 łyżka (do rabarbaru)
- 1 płaska łyżeczka mielonego imbiru
- 9 łyżek brązowego cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 6 łyżek płatków owsianych górskich
- 6 łyżek migdałów
Na początek rabarbar pokrój w ok. 5 cm kawałki. Na dużej patelni lub w garnku rozpuść 1/2 szklanki wody połączone z 6 łyżkami cukru. Powstały później syrop podgrzewaj na średnim ogniu (nie mieszając), tak żeby zaczął się karmelizować. Następnie dodaj pokrojony rabarbar i podsmażaj przez około 5 minut, aż będzie miękki. W tym czasie dodaj łyżkę masła i imbir. Tak przygotowany rabarbar przełóż do żaroodpornej formy o wymiarach 20 x 20 cm. W naczyniu połącz płatki owsiane z mąką, 3 łyżkami cukru i dodaj pokrojone na drobną kostkę zimne masło. Wszystko razem ugniataj palcami do połączenia składników i powstania kruszonki. Uzyskaną w ten sposób kruszonkę rozsyp na rabarbarze i posyp ją płatkami migdałowymi. Na zakończenie piecz w temperaturze 180 stopni przez 30-40 minut. Ciepły rabarbar pod kruszonką smakuje doskonale w towarzystwie mleka kokosowego.
BROWNIE Z RABARBAREM
- 300 g gorzkiej czekolady
- 200 g masła
- 4 jajka
- 1 i 1/2 szkl. brązowego cukru
- 3/4 szkl. mąki pszennej
- 1/4 szkl. kakao
- aromat waniliowy
- 2 łodygi rabarbaru
200 g gorzkiej czekolady, masło i brązowy cukier umieszczamy w szklanej misce i rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej lub kąpieli wodnej. Jajka ubijamy przez kilka minut na jasną puszystą masę. Dodajemy do nich przestudzoną, czekoladową masę i ponownie miksujemy do rozpuszczenia się cukru. Rozgrzewamy piekarnik do 150 stopni z termoobiegiem (lub 180 w funkcji góra-dół). Średniej wielkości kwadratową blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Do przygotowanego ciasta dodajemy kilka kropli aromatu waniliowego, mąkę i kakao. Dokładnie mieszamy. Pozostałe 100 g czekolady drobno siekamy i dodajemy do masy. Wykładamy do blaszki. Na wierzchu układamy kawałki rabarbaru. Pieczemy przez 25-30 minut, aż rabarbar zmięknie, a wokół pojawi się czekoladowa, chrupiącą skorupka. Brownie kroimy po lekkim wystudzeniu. Smacznego!