Pierogi z kaczką, kasztanami i śliwką wędzoną
Ciasto na pierogi:
- 500g mąki pszennej
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju
- 150ml gorącej wody
- szczypta soli
Farsz:
- 1 szt. kaczki
- 1 jabłko
- 1 cebula
- olej
- majeranek
- sól, pieprz czarny
- 2 goździki
- 1 cynamon
- 2 kardamony
- 1 anyż
- 100g upieczonych obranych kasztanów
- 100g wędzonych śliwek bez pestek
Ciasto:
Mąkę wysypujemy na stolnicę, robimy mały dołek i dodajemy jajko, olej i szczyptę soli. Całość dokładnie rozrabiamy w palcach. Do ciasta stopniowo wlewamy gorącą wodę, cały czas zarabiając rękoma do uzyskania elastycznej konsystencji. Gotowe ciasto formujemy w kulę, wkładamy do miski, przykrywamy suchą, czystą ścierką i odstawiamy na 10 minut. Następnie dzielimy ciasto na kilka mniejszych części. Pierwszy kawałek wałkujemy na cienki placek, podsypując mąką. Wycinamy kółka, układamy farsz, formujemy pierogi i odkładamy na tackę posypaną mąką. Następnie gotujemy je w gorącej wodzie z dodatkiem niewielkiej ilości oliwy, około 2 min., licząc od wypłynięcia na powierzchnię wody.
Farsz:
Kaczkę płuczemy, odcinamy nadmiar tłuszczu i nacieramy z wszystkich stron solą, pieprzem, majerankiem i olejem. Z jabłek wycinamy nasiona i kroimy. Cebulę obieramy i kroimy. Cebulę i jabłka przekładamy do miski, dodajemy do nich sól, pieprz, majeranek, niewielką ilość oleju, goździki, cynamon, anyż i kardamon, a następnie całość mieszamy i faszerujemy kaczkę. Tak przygotowaną kaczkę wkładamy do nagrzanego piekarnika na 160˚C i pieczemy przez około 2 godziny, podlewając od czasu do czasu wodą. Upieczoną kaczkę studzimy, oddzielamy mięso od kości, a następnie drobno siekamy. Do mięsa dodajemy upieczoną cebulę i jabłka, posiekane kasztany, śliwki i całość mieszamy doprawiając do smaku solą i pieprzem. Z przygotowanego farszu formujemy małe kulki, a następnie lepimy pierogi.