Bulion z wędzonym kurczakiem, jarmużem i makaronem jajecznym (nitki)Składniki na 12 osób:
- 1 opakowanie dużej włoszczyzny,
- sól, pieprz,
- 2 korpusy z kurczaka,
- 500 g jarmużu,
- 2 cytryny,
- liście laurowe,
- ziele angielskie,
- 4 piersi wędzone z kurczaka,
- 1 pęczek natki,
- olej do smażenia,
- 2 opakowania Lubella Jajeczna Nitki
Do garnka o grubym dnie wlej dwie łyżki oleju i wrzuć obraną i pociętą w kostkę włoszczyznę. Podsmaż krótko, dodaj surowe korpusy z kury i całość zalej 3 litrami zimnej wody. Dodaj kilka liści laurowych i ziele angielskie. Całość zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj szumując na małym ogniu przez kolejne 45 – 60 minut. Dodaj pocięte drobno łodyżki pietruszki, jarmuż oraz poszarpane piersi wędzonego kurczaka. Całość dopraw solą i pieprzem. Ugotuj makaron, włóż do talerza i zalej aromatycznym bulionem, dopraw natką pietruszki.
Makaron z polędwicą wieprzową w sosie sojowym z chilli i kolendrą (świderki)
Składniki na 6 osób:
- 2 polędwice wieprzowe,
- sól, pieprz,
- 3 papryczki świeże chilli,
- 1 pęczek świeżej kolendry,
- 2 czerwone cebule,
- sos sojowy,
- olej do smażenia,
- 1 opakowanie Lubella Świderki
Polędwice oczyść z błon, posól, popieprz. Rozgrzej olej na patelni i smaż je na złoto z każdej ze stron. Gdy złapią kolor, zmniejsz ogień i smaż obracając około 5 minut. Odłóż w ciepłe miejsce na patelni. Ugotuj makaron wedle przepisu. Polędwice pokrój w plastry a do pozostałości na patelni dodaj pocięte chilli, cebulę i odrobinę sosu sojowego. Całość podgrzej na patelni i gdy makaron jest gotowy dodaj go na patelnię a następnie z powrotem plastry polędwicy. Całość wymieszaj, dosól, popieprz i podawaj gorące z pociętą kolendrą.
Sałatka z makaronem, dynią piklowaną, serem kozim i ziołami (pióra pełne ziarno)
Składniki na 4 osoby:
- 300 g piklowanej marynowanej dyni w kostce,
- 200 g sera koziego w roladzie,
- 1 pęczek świeżego tymianku,
- 1 opakowanie 100 g rukoli,
- oliwa z oliwek,
- sól i pieprz,
- 1 opakowanie makaronu Lubella Pełne Ziarno Penne
Ugotuj makaron wedle przepisu i przestudź. Połącz dynię bez zalewy z pociętym w kostkę serem kozim, poszatkowanymi listkami tymianku i całość dopraw solą, pieprzem oraz oliwą z oliwek. Dodaj kwaśną zalewę z dyni aby zbalansować smak i całość połącz z ciepłym makaronem. Wymieszaj i ostudź do końca. Wymieszaj ze świeża rukolą i serwuj.