Mielone inaczej
- 500g łopatki wieprzowej
- 300g łopatki wołowej
- 1 pęczek kolendry
- 4 ząbki czosnku
- 1 czerwona cebula
- 1 czerwona papryk
- 500g ryżu basmati
- 4 jajka
- 1/2 łyżecki curry
- 1 pęczek posiekanego szczypiorki
- 3 cytryny
Ryż gotujemy w osolonej wodzie 15 min. i odcedzamy. Paprykę kroimy w drobną kostkę razem z cebulą, czosnek ucieramy z solą, kolendrę drobno siekamy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i łączymy z mieszanką mięsa do uzyskania lepkiej jednolitej masy. Z masy formujemy kulki i grillujemy na teflonowej patelni 2,5 min. Następnie przewracamy i dopiekamy z drugiej strony. Jajka mieszamy z curry i szczypiorem, smażymy jajecznicę, następnie dodajemy ryż i dokładnie mieszamy. Gotowy ryż podajemy z kotletami i cząstkami świeżej cytryny.
Puszyste placki
- 300g mąki krupczatki
- 400g jogurtu greckiego
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 40ml mleka opcjonalnie
Wszystkie składniki mieszamy do uzyskania jednolitej masy, następnie smażymy małe placki na suchej teflonowej patelni. Podajemy z kremem bananowym, sosem kakaowym i dżemem porzeczkowym.
Sos:
- 100g kakao
- 30g masła
- 250ml mleka
- 100g cukru
Wszystkie składniki mieszamy, grzejemy w rondlu, na koniec dodajemy masło.
Krem:
- 300g jogurtu bałkańskiego
- 2 dojrzałe banany
- 1 dżem porzeczkowy
Banany trzemy na tarce i mieszamy z jogurtem.
Deser piankowy
- 500g borówek
- 1 chałka
- 350 ml mleka
- 4 jajka
- 100 g cukru brązowego
- 50 g cukru pudru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 200 g kwaśnej śmietany 22%
Chałkę kroimy w kostkę, jajka mieszamy z mlekiem, borówki mieszamy z cukrem. Następnie wszystkie składniki mieszamy ze sobą i wylewamy na patelnię. Rączkę patelni owijamy folią aluminiową i zapiekamy zawartość w piekarniku w 180 stopniach do zrumienienia. Gotowy placek posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. Podajemy z łyżką kwaśnej śmietany.