Letnie chilli sin carne – roślinna wersja chilli con carne
- 1 puszka zielonej soczewicy
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka fasoli centkowanej
- ½ selera naciowego
- 3 szt. papryki
- 1 pęczek młodej włoszczyzny
- 1 cebula cukrowa
- 160 g koncentratu pomidorowego
- 4 świeże pomidory
- 1 ostra papryczka chilli
- 25 g czekolady gorzkiej
- 2 łyżeczki kuminu
- po ½ łyżeczki wędzonej papryki, cynamonu
- olej do smażenia
- 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie
- sól, cukier i pieprz do smaku
Papryki opalamy nad palnikiem, aby całkowicie zwęglić ich skórkę. Gdy ostygną, obieramy je i płuczemy pod bieżącą wodą, aby się jej całkowicie pozbyć. Wycinamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Włoszczyznę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podobnie cebulę. Papryczkę chilli kroimy w plasterki. Selera naciowego kroimy w plasterki. Pomidory nacinamy krzyżykiem od góry i dołu. Zalewamy wrzącą wodą, odstawiamy na 1 minutę, następnie przekładamy do lodowatej wody i obieramy ze skórki. Kroimy w grubą kostkę. Wszystkie strączki odsączamy i przelewamy bieżącą wodą na sitku. Wlewamy 4 łyżki oleju do garnka. Smażymy na złoto cebulę, w połowie smażenia dorzucamy papryczkę chilli. Po 8 minutach dodajemy włoszczyznę, selera naciowego i papryki. Kilka minut później dodajemy wszystkie aromatyczne przyprawy i solimy do smaku. Po 2 minutach dopełniamy wszystko pomidorami, strączkami, przecierem pomidorowym oraz 1 szklanką wody i przez godzinę dusimy pod przykryciem na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając. Potem zdejmujemy przykrywkę, dodajemy kostki czekolady i dusimy aż odparuje 1/5 płynu – wszystko ma mieć konsystencję sosu bolońskiego. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Tort z czekoladowych naleśników z domowym kremem czekoladowo – orzechowym i owocami sezonowymi
- 150 g mąki pszennej
- 100 g mąki orkiszowej
- 4 łyżki kakao
- 3 łyżki brązowego cukru
- 4 jajka „0“
- ok. 650 ml mleka
- 60 g masła
- szczypta soli
Krem czekoladowo-orzechowy:
- 300 g czekolady
- 300 g śmietanki 30%
- 150 g masła orzechowego 100%
- 500 g śmietanki 36%
- 100 g cukru pudru
- maliny
- leśne jagody
Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe miksujemy przy pomocy blendera na jednolitą masę. Odstawiamy na kwadrans. Po tym czasie smażymy kolejno cienkie naleśniki, smarując powierzchnię patelni cienką warstwą oleju. Do przygotowania kremu czekoladowego należy podgrzać śmietankę prawie do zagotowania. Następnie dodać połamaną na kawałki czekoladę i odstawić na kilka minut. Po tym czasie wszystko wymieszać, do uzyskania jednolitej masy, a na koniec dodać masło orzechowe. Śmietankę z cukrem pudrem ubijamy na sztywno. Składamy tort: kolejne naleśniki smarujemy cienką warstwą kremu czekoladowego i posypujemy owocami. Co 4 warstwę smarujemy śmietanką. Gotowy tort najlepiej wstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Przed wydaniem wszystko posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy owocami.