SZAKSZUKA
SKŁADNIKI
¼ szklanki oliwy do smażenia
1 łyżeczka mielonego kuminu
½ łyżeczki mielonej kurkumy
½ łyżeczki mielonych ziaren kolendry
2 łyżki czerwonej papryki w proszku
1 szklanka cebuli cukrowej pokrojonej w grubą kostkę lub w piórka
1 szklanka czerwonej papryki pokrojonej w grubą kostkę
2 szklanki pomidorów pokrojonych w grubą kostkę
2 łyżeczki czosnku posiekanego lub pokrojonego w plasterki
½ - 1 łyżeczka czerwonej papryczki chilli świeżej drobno posiekanej
1 łyżeczka soli
garść zielonej kolendry
PRZYGOTOWANIE
· Na dużą patelnię wlej oliwę, dodaj wszystkie przyprawy i podgrzewaj na średnim ogniu ciągle mieszając aż przyprawy zaczną wydzielać intensywny aromat.
· Dodaj cebulę, paprykę, pomidory, chilli, czosnek, sól. Podduś 5 minut pod przykryciem, następnie odkryj i zredukuj nieco płyn ciągle mieszając. W sosie ułóż plastry tofu, przykryj i duś 7 minut na małym ogniu lekko mieszając od czasu do czasu, żeby nie uszkodzić tofu. Na koniec posyp kolendrą i nałóż na miseczki. Podawaj z ulubionym pieczywem.
KAWA PO ARABSKU
SKŁADNIKI
3 szklanki wody
4 łyżki kawy
¼ łyżeczki kardamonu mielonego lub utłuczonych w moździerzu ziaren
¼ łyżeczki cynamonu
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
¼ łyżeczki czarnego pieprzu tłuczonego
4 goździki
cukier do smaku (opcjonalnie)
Do garnka wlej zimną wodę, wsyp kawę i przyprawy, opcjonalnie dodaj cukier. Zagotuj kawę na mocnym ogniu. Kiedy będzie się podnosiła, zestaw z ognia na 5 sekund, zagotuj ponownie i ponownie odstaw, kiedy będzie się podnosiła. Powtórz jeszcze raz.
· Odstaw na minutę, żeby fusy i przyprawy opadły. Rozlej do małych szklaneczek. Nie wiem dlaczego, ale najlepiej smakuje w kolorowych marokańskich.