Bułeczki z parowaru faszerowane kurczakiem
Bułeczki:
- 450 g mąki pszennej
- 30 g świeżych drożdży
- 200 ml ciepłej wody
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 3 łyżki oliwy
- czarny sezam do posypania
Marynowany kurczak:
- 500 g piersi z kurczaka
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżki świeżej kolendry
- 3 łyżki sosu teriyaki
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka miodu
dodatkowo:
- sałata strzępiasta
- granat
- gotowy lub domowy sos BBQ
Drożdże wymieszaj z ciepłą wodą, cukrem i 100 g mąki. Zaczyn odstaw do wyrośnięcia na 8-10 minut w ciepłe miejsce. Następnie dodaj resztę składników i wyrób ciasto. Odstaw je na godzinę. Zamarynuj kurczaka: pierś oczyść, skrop sokiem, dopraw oraz natrzyj kolendrą. Kurczaka połóż na dolny poziom parowaru, a na dwóch wyższych ułóż uformowane z ciasta drożdżowego pampuchy. Każdą zmocz ciepłą wodą i posyp czarnym sezamem lub czarnuszką. Paruj ok. 40-50 minut. Wyjmij z parowaru bułki i mięso. Mięso porozrywaj widelcem i wymieszaj z sosem sojowym, miodem i sosem teriyaki. Gotowe bułeczki przekrój na połowy, faszeruj sałatą, mięsem, sosem BBQ i pestkami granatu.
Łosoś z cytrynowym ryżem
Łosoś:
- 2 x 150 g kawałka filetu z łososia
- 1 cytryna
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
- ½ pęczka koperku
Ryż:
- 100 g ryżu jaśminowego
- sok i skórka z 1 cytryny
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżka oliwy
- 1 liść laurowy
dodatkowo:
- op. mrożonej mieszanki warzyw na patelnię: marchewka, kalafior, brokuł
Na samym dole parowaru ustaw miskę do parowania ryżu. Wsyp do niej ryż i oliwę. Łososia natrzyj posiekanym czosnkiem, koperkiem, oliwą, sokiem z cytryny i odrobiną soli, po czym ułóż nad ryżem. Na samej górze parowaru wysyp mieszankę mrożonych warzyw. Paruj całość ok. 25-30 minut.
Creme brule z parowaru
Składniki na 6-8 sztuk:
- 400 ml śmietanki 30 %
- 200 ml mleka 3,2 %
- 1 laska wanilii
- 6 żółtek
- 6 płaskich łyżek cukru
- szczypta kardamonu
Podgrzej do granicy wrzenia mleko ze śmietanką, szczyptą kardamonu i laską wanilii przeciętą na pół. Wyłącz palnik. Następnie ubij żółtka z cukrem, a gdy będą puszyste, mieszając wlewaj do nich bardzo ciepłą śmietankę. Masę rozlej do 6-8 kokilek i ustaw w parowarze. Gotuj 30-35 minut. Następnie wystudź i przełóż do lodówki na 8-12 godzin, po tym czasie posyp krem cukrem i zapiekaj – palnikiem lub w piekarniku pod grillem.