Tomasz Jakubiak w kuchni PnŚ poleca polską zdrową żywność, przygotowaną z produktów regionalnych, tradycyjnych i ekologicznych. Z takich produktów przyrządzi dziś: chrupiące ciastka kruche z kremem budyniowym, owocami i miodem, podudzia kurczaka duszone w miodzie, cytrynie i migdałach oraz krem z białych warzyw z orzechami i miodem.
- Ciasto francuskie - 1szt
- Masło - 2 łyżki
- Cukier brązowy - 4 łyżki
- Śmietanka 36% - 1l
- Wanilia laska - 2szt
- Miód - kilka łyzek
- Żółtka - 6szt
- Limonka - 2szt
- Miód do polania
- Brzoskwinie - 4szt
- Jakieś miękkie owoce
- Gruszki
- Podudzia z kurczaka - 8szt
- Po łyżeczce przypraw: papryka słodka / kminek rzymski / imbir / tymienek / oregano
- Sól
- Miód - 6 łyżek
- Sok z cytryny - pół szklanki
- Migdały całe - ćwierć szklanki
- Suszone morele - garść
- Cebula słodka - 3szt
- Soczewica błyskawiczna pomarańczowa - szklanka
- Woda - 4 szklanki
- Mięta świeża
- Pietruszka - 2szt
- Seler - 1szt
- Ziemniak - 4szt
- Por - 2szt
- Pasternak - 2szt
- Bulion warzywny - 3l
- Cebula - 2szt
- Czosnek - 5 ząbków
- Sól
- Pieprz biały
- Gałka muszkatołowa
- Śmietanka 30% - szklanka
- Orzech laskowy - garść
- Miód - 5 łyżek
- Pietruszka zielona