Placki- 2 kg mącznych ziemniaków (np. irga)
- 4 jajka
- 2 cebule czerwone
- Sól, pieprz do smaku
- 2 szkl mąki pszennej
- Sól,pieprz
- Olej rzepakowy
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na patelni.
Ziemniaki ucieramy na drobnych oczkach, solimy, mieszamy i odstawiamy na 10-15 min. Odciskamy na sitku wodę z ziemniaków i odstawiamy, aby się ustała i zlewamy, a powstały krochmal dodajemy z powrotem do ziemniaków. Wbijamy jajka, dodajemy mąkę i przeszkloną cebulę. Doprawiamy pieprzem i solą.
Patelnię teflonową rozgrzewamy i smarujemy olejem.
Smażymy placki o średnicy 10 cm, na każdy z nich układamy plasterek cebuli przed odwróceniem na drugą stronę. Placki smażymy na ciemno rumiany kolor.
Dodatki po polsku:
- Kwaśna śmietana lub Krem fresh
- 500ml śmietanki 36%
- 50ml soku z cytryny
Śmietankę mieszamy z sokiem z cytryny do zgęstnienia.
Placki na styl amerykański:
- Prażony boczek
- 100g boczku wędzonego surowego w plastrach Syrop klonowy
Boczek układamy na pergaminie i przykrywamy kolejną warstwą pergaminu. Zapiekamy w 200st 10 min na chrupko Podajemy z plackami i syropem klonowym.
Placki zapiekane ze speckiem i jajkiem
- 8 placków
- 4 jajka
- 150g specku
- Szczypiorek
4 placki wycinamy przy pomocy szklanki tak aby powstał otwór w środku placka. Tak przygotowany placek układamy na pozostałe całe placki. Każdy z złożonych placków przykrywamy plasterkami specku i w powstałe wgłębienie wbijamy jajko, lekko solimy i zapiekamy w 170st 10-15 min. Podajemy z siekanym szczypiorkiem i kwaśną śmietaną.
Szybki gulasz ala stroganof
- 1 polędwiczka wieprzowa
- 4 pieczarki
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 cebule
- 150 ml bulionu
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oleju
- 100g sera wędzonego
Polędwiczkę kroimy w cienkie paski, cebulę kroimy w pióra, mięso mieszamy z cebulą, pieprzem i solą, pieczarki kroimy w cienkie plasterki.
Na suchą nagrzaną patelnie nakładamy połowę pieczarek i nie mieszając bez tłuszczu smażymy 2 min następnie mieszamy i dodajemy połowę mięsa rozsypując je równomiernie po całej patelni ponownie nie mieszając smażymy 1 min po czym mieszamy wszystkie składniki. Smażymy kolejną minutę ponownie nie mieszając i na koniec dodajemy połowę bulionu i 1 łyżkę koncentratu oraz sos sojowy, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Tak samo postępujemy z drugą połową składników. Podajemy z plackami posypujemy na gorąco tartym oscypkiem lub serem wędzonym.