Gęś pieczona
- Gęś 1 szt.
- Cząber 2 op.
- Sól, pieprz
- Czosnek 3 ząbki
- Słodkie i soczyste jabłka 2-3 szt.
- Gruszki konferencje 2 szt.
- Żurawina garść
- Śliwki suszone garść
- Orzechy włoskie 2 garści
- Laska cynamonu 1 szt.
- Anyż gwiazdka 1 szt.
- Wino czerwone 2 szklanki
- Miód 3 łyżki
- Masło klarowane
- Nić szpagatowa
- Igła
- Kasza gryczana nie palona 200 g
Gęś jeśli jest mrożona, to trzeba rozmrozić i dobrze wypłukać ją w zimnej wodzie. W moździerzu rozgnieć czosnek z solą i pieprzem, dodaj cząber i taką marynatą natrzyj gęś wewnątrz i na zewnątrz. Zagotuj połowę wina z miodem i wrzuć do niego cynamon, gwiazdkę, śliwki i orzechy, niech wszystko wystygnie. Na maśle klarowanym przesmaż pokrojone w kawałki jabłka, żurawinę i gruszki. Dodaj do nich odsączone śliwki z orzechami i przyprawami. Wymieszaj i nafaszeruj gęś. Marynatę z wina zachowaj. Teraz pozwiązuj wszystkie otwory gęsi nicią albo zgrabnie pozszywaj. Połóż gęś na blasze i polej winem. Piecz godzinę w 180 stopniach przykrytą, potem odkryj i piecz kolejną godzinę, co jakiś czas polewaj sosem powstałym podczas pieczenia. Ostatnią godzinę piecz w większej temperaturze polewając dodatkowo winem, w którym moczyły się śliwki z orzechami. Podawaj z kaszą gryczaną.
Pierś z gęsi z pure gruszkowym i żurawinami
- Pierś gęsi 2 szt.
- Sól i pieprz
- Czosnek 1 ząbek
- Miód 1 łyżka
- Ziemniaki 4 szt.
- Gruszki konferencje 2 szt.
- Cebula 2 szt.
- Fenkuł 1 szt.
- Gałka, sól
- Masło klarowane 2 łyżki
- Żurawiny 1 garść
- Miód 2 łyżki
- Chilli 1 strąk
Pierś gęsi opłucz w zimnej wodzie, powyciągaj resztki piór i porządnie natrzyj solą i pieprzem. Na patelni połóż pierś gęsi skóra do dołu i rozgrzej porządnie. Dzięki temu tłuszcz się wytopi a skórka będzie bardziej chrupiąca. Smaż z każdej strony po około 3-4 minuty. Zdejmij pierś i połóż przykryta pergaminem w brytfance. Na pozostały tłuszcz wyciśnij czosnek i dodaj łyżkę miodu, wymieszaj i ostudź. Polej gęś tłuszczem po smażeniu z czosnkiem i miodem i wstaw do piekarnika na 7-10 minut w 180 stopniach. Żurawiny zalej odrobiną wody i duś Az trochę zmiękną, dodaj miód i chilli i smaż aż lekko zgęstnieją. Przetrzyj przez sito albo zblenduj. Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie. W trakcie gdy się będą gotowały, na maśle klarowanym przesmaż cebulę i fenkuła pokrojone w cienkie piórka, niech się zeszklą i zmiękną. Gdy tak się stanie dodaj pokrojone w półksiężyce gruszki i smaż aż się zaczną rozpadać. Utłucz ziemniaki i wymieszaj z gruszkami z patelni. Dopraw gałką i solą. Upieczona pierś odłóż na pięć minut by odpoczęła i pokrój w paski. Ułóż na ziemniakach z gruszkami i polej sosem z żurawin.