Czy wiecie, że swoją antyoksydacyjną moc owoce aronii zawdzięczają przede wszystkim obecności antocyjanów nadających jej ciemną barwę. Antocyjany uszczelniają naczynia krwionośne, zapewniają im elastyczność i prawidłową przepuszczalność oraz zmniejszają lepkość krwi.
- 150 g mąki
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- ½ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 200 g bułki tartej
- 3-4 jajka
- Rukola
- 2 krążki sera camembert
- 300 g piersi z kurczaka
- 500 g aronii
- 200 g cukru
- 100 g rodzynek
- Skórka i sok z 1 cytryny
- 2 łyżki budyniu waniliowego
- 3-4 łyżki rumu
- 50 g masła
- 300 ml kefiru
- 1 szklanka aronii
- 1 banan
- 6 suszonych daktyli bez pestek
- 1 szklanka borówek lub jagód
- 250 g mąki tortowej
- 250 g cukru
- 250 g masła
- 5 jajek
- 50 g budyniu waniliowego lub mąki ziemniaczenej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- 1 cytryna
- 500 g aronii
- 5 łyżek cukru
- 100 g masła
- 100 g mąki
- 100 g cukru