ZUPA KWAS
- 1 szt. włoszczyzny
- 400 g Boczku wędzonego
- 400 g karkówki wieprzowej
- 500 g kapusty kiszonej
- łyżka masła klarowanego
- 1l soku z kiszonej kapusty
- Ziele, pieprz, listek
- Majeranek, kminek
- śmietana 18%
Boczek i karkówkę pokrój w kawałki i przesmaż w garnku. Włoszczyznę wymyj i obierz, pokrój na małe kawałki i dodaj do mięsa razem z zielem, listkiem, i pieprzem, smaż chwilę. Zalej wodą tak, by przykryła całość dwukrotnie. Gotuj na małym ogniu około godziny. Dodaj pokrojoną kiszoną kapustę przesmażoną na maśle z kminkiem i sok z kapusty. Gotuj aż zupa będzie gorąca. W szklance roztrzep śmietanę z gorącą zupą i wlej do garnka. Dopraw.
PIERÓG Z KAPUSTĄ
Ciasto:
- 500 g mąki
- saszetka drożdży
- 200 g śmietany 18%
- 20 g masła
- 2 jajka
- łyżeczka soli
Farsz:
- 2 cebule
- 2 łyżki masła klarowanego
- garść pieczarek albo grzybów leśnych
- 400 g kapusty kiszonej
- pęto kiełbasy podsuszanej
Rozpuść masło. Zagnieć ciasto używając 1 jaja i jednego żółtka. Białko odłóż do posmarowania pieroga. Odstaw przykryte ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie przygotuj farsz. Pokrojona w piórka cebulę przesmaż na maśle klarowanym, dodaj pokrojone grzyby. Gdy się usmażą, wrzuć pokrojoną kiełbasę, a po chwili przesiekaną kapustę. Dopraw porządnie pieprzem. Ostudź. Rozgrzej piekarnik z blachą w środku do 190 stopni. Ciasto rozwałkuj na placek wielkości blachy z piekarnika. Połóż na papierze do pieczenia, na połowie rozłóż farsz i przykryj druga połową ciasta. Złącz brzegi ciasta tak jak pierogi. Wierzch posmaruj białkiem, przełóż na gorącą blachę i piecz około pół godziny.
CHAŁKA
- 250 g mąki pszennej (typ 480)
- 120-130 ml wody
- 2 żółtka
- łyżeczka soli
- 2- 3 łyżki cukru
- saszetka drożdży
Połącz ze sobą wszystkie suche składniki i wymieszaj dokładnie łyżką. Wlej wodę i żółtka a potem wyrabiaj ciasto ręką aż stanie się gładkie i elastyczne (ok. 10 min). Włóż do garnka i przykryj, teraz będzie rosło minimum 2 godz. Wyjmij z garnka, wyrabiaj przez chwilę, potem uformuj 3 wałeczki równej długości. Zapleć warkocz. Odstaw do wyrośnięcia, posmaruj białkiem. Jeśli chcesz posyp kruszonką zrobioną z trzech równych części mąki, cukru i masła. Piecz 20 minut w 180 stopniach (góra/dół) Pyszna jest posmarowana masłem z kiszoną kapustą na wierzchu.