Gofry
- Jaja 2szt.
- Mleko 550ml
- Mąka pszenna 300g
- Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- Olej 20ml
- Sól szczypta
- Olej do smażenia
- Pędzelek
- gofrownica
Żółtka roztrzep rózgą z mlekiem, dodaj mąkę i wymieszaj dokładnie, potem wsyp sól i proszek do pieczenia i wlej olej i wymieszaj dokładnie. Na koniec delikatnie połącz wszystko z ubitymi białkami. Rozgrzej porządnie gofrownicę, posmaruj olejem i wlej ciasto. Piecz około 3 minuty.
Pasta z wędzonym łososiem i awokado
- Łosoś wędzony 200g
- Awokado Hass 2szt.
- Pomidor 1szt.
- cytryna 1szt.
- Dymka 1szt.
- Śmietana / mascarpone / jogurt 1 łyżka
Posiekaj drobno dymkę wraz z cebulą. Zgnieć widelcem awokado i skrop sokiem z cytryny. Dodaj pokrojonego pomidora i porwanego łososia, dopraw solą i pieprzem. Jeśli lubisz dodaj odrobinę śmietany albo serka mascarpone lub jogurt. Oczywiście pastę tę nałóż na gofra.
Szpinak z jajem
- Szpinak świeży 1 op.
- Oliwa
- Czosnek
- Gałka muszkatołowa, sól, pieprz
- Jajo 2szt.
- Szynka parmeńska 3-6 plasterków
Szpinak opłucz i osusz a potem przesmaż na oliwie, gdy zmięknie dodaj posiekany czosnek. Dopraw solą i pieprzem a na koniec zetrzyj trochę gałki. To wszystko ląduje na gofrze. Najpierw szynka parmeńska, potem szpinak. A! Jeszcze na szpinaku połóż sadzone jajo. I gofr gotowy.
Słony sos karmelowy z owocami
- Cukier 200g
- Woda
- Śmietanka 36% 50-100 ml
- Sól gruboziarnista
- Owoce sezonowe
Na patelni albo w rondlu rozpuść cukier z odrobiną wody, gdy zacznie robić się beżowy wlej do niego gorąca śmietankę i gotuj mieszając aż zgęstnieje trochę i lekko ściemnieje. Na koniec wsyp trochę soli. Gofry posyp owocami i polej sosem karmelowym.