WINEGRET
- Ocet jabłkowy 1 łyżka
- Oliwa lub olej rzepakowy 3 łyżki
- Sól szczypta
- Cukier lub miód szczypta
Można dodać:
- Musztarda ulubiona 1 łyżka
- Zioła dowolnie 1 łyżeczka
- Chilli 1szt.
PROSTY
GRECKI
- Sok z cytryny 2 łyżki
- Oliwa 2 łyżki
OWOCOWY
- Sok z granatów albo innych kwaśnych owoców 3 łyżki
- Ocet winny 1 łyżka
- Miód 1 łyżeczka
- Sól szczypta
JOGURTOWY
- Jogurt 3 łyżki
- Sok z cytryny 1 łyżka
- Sól, pieprz
Dodatki do wyboru (w rozsądnych ilościach):
- Chrzan
- Wasali
- Czosnek
- Imbir
- Suszone owoce
- Zioła
- Przyprawy mielone
Wszystkie składniki sosów wymieszaj energicznie w małym słoiczku. Zaczynając od wymieszania oliwy i octu lub soku z cytryny, potem dodaj pozostałe składniki i mieszaj.
SAŁATA Z PIECZONYMI WARZYWAMI SALAMI I SEREM KOZIM
- Sałata rzymska 4 liście
- Sałata musztardowa garść
- Mizuna garść
- Roszponka garść
- Radicchio 3 liście
- Marchewka 1 szt.
- Burak 1 szt.
- Oliwa
- Pietruszka 1 szt.
- Ser kozi camembert ½ roladki
- Salami picante 10 plasterków
Lub
- Pierś kaczki ½ szt.
- Orzechy laskowe 2 łyżki
- Sos owocowy:
- Sok z granatów albo innych kwaśnych owoców 3 łyżki
- Ocet winny 1 łyżka
Sałaty umyj dokładnie zimną wodą i osusz, porwij na kawałki. Warzywa potnij na plasterki i, wymieszaj z oliwą i upiecz w piekarniku (180 stopni, 10 minut). Orzechy posiekaj i podpraż na suchej patelni, potem salami przesmaż na tej samej patelni. Jeśli używasz piersi kaczki, najpierw ją opłucz i oczyść. Osusz i smaż na patelni z każdej strony po 2 i pół minuty. Posól , wstaw do piekarnika na 7-8 minut i piecz w 190 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika odłóż na 5 minut i pokrój w cienkie plasterki. Wymieszaj energicznie składniki sosu. Liscie sałaty ułóż na półmisku przekładając warzywami, salami i serem. Posyp orzechami i polej sosem.
SAŁATA Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM GRUSZKAMI I JAJEM
- Sałata lodowa kilka liści
- Rukola garść
- Cykoria kilka listków
- Brukselka 10 szt.
- Łosoś wędzony 100 g
- Jaja przepiórcze 6 szt.
- Gruszka konferencja 1 szt.
- Orzechy włoskie lub nerkowca 2 łyżki
- Pomidorki koktajlowe 6 szt.
- Oliwa
- Masło klarowane
- Pieprz
- Cytryna 1 szt.
Winegret:
- Ocet jabłkowy 1 łyżka
- Oliwa lub olej rzepakowy 3 łyżki
- Sól szczypta
- miód 1 łyżeczka
- musztarda Dijon albo inna 1 łyżeczka
- tymianek listki 1 łyżeczka
Sałaty umyj dokładnie zimną wodą i osusz, porwij na kawałki. Brukselkę umyj i osusz, przekrój na pół i przesmaż na oliwie do lekkiego zrumienienia. Gruszkę pokrój na kawałki i podgrzej na maśle i popieprz. Orzechy i pestki dyni podpraż na suchej patelni. Łososia pokrój na cienkie plasterki, obtocz w orzechach i skrop sokiem z cytryny. Jajka ugotuj (około 2 minuty) obierz i przekrój na pół. Pomidorki umyj, przekrój na pół i podpiecz w piekarniku kilka minut w 180 stopniach. Składniki na sos wymieszaj energicznie w słoiczku. Sałaty układaj naprzemiennie z dodatkami na talerz i skrop winegretem podstawowym z odrobiną tymianku.