JESIENNA SAŁATKA Z PIECZONYCH WARZYW
- 1 mała dynia piżmowa
- 1 mały kalafior
- 250g brukselki
- sól morska (najlepiej w płatkach)
- oliwa z oliwek
- główka czosnku
- płatki chilli
na dressing:
- 1/4 kubka pasty sezamowej tahini
- 100ml wody
- sok z połowy cytryny
- 1 ząbek czosnku
- pół pęczka natki
Dynię obrać i pokroić w półplasterki o grubości ok 1,5 cm. Kalafior podzielić na różyczki. Brukselkę obrać z wierzchnich liści i naciąć krzyż od spodu. Warzywa ułożyć w brytfance, skropić oliwą, posypać solą i płatkami chilli i piec w temperaturze 180 stopni ok 15-20 minut. Dynia powinna być miękka, a kalafior i brukselka lekko skarmelizowane. Wszystkie składniki dressingu zmiksować na gładką pastę. Warzywa polać dressingiem i od razu serwować.
TARTA Z DYNIĄ I SEREM FETA
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (z zawartością masła)
- 1 mała dynia hokkaido
- 100g sera feta
- 3 jajka
- 2/3 kubka śmietany 30%
- gałązka rozmarynu
- 2 gałązki tymianku
- sól, pieprz
Dynię obrać i pokroić w cienkie półplasterki. W misce wymieszać jajka ze śmietaną - przyprawić solą, pieprzem i bardzo drobno posiekanymi listkami rozmarynu. Ciasto rozwałkować i ułożyć w foremce do tarty. Przykryć papierem do pieczenia, obciążyć fasolą lub kulkami ceramicznymi do ciasta i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut. Na przestudzonym lekko cieście ułożyć plasterki dyni i wylać masę jajeczną. Całość posypać pokruszoną fetą i listkami tymianku. Piec jeszcze ok 25 minut aż masa jajeczna zupełnie się zetnie.