Węgierski gulasz w papryką, pomidorami i ziemniakami
Składniki :
- 1 kg Łopatki wieprzowej
- 300 g cebuli
- Główka czosnku
- 3 czerwone papryki
- 2 Żółte papryki
- Olej
- 2 kg Ziemanków
- 1 kg Pomidorów
- 200 g Koncentratu pomidorowego
- Sól, pieprz do smaku
- 200 ml Czerwonego wina
- 100 g Musztardy dijon
- 100 g słodkiej papryki
- 100 g ostrej papryki
Sposób wykonania:
Mięso pokrój w kostkę, dopraw solą, pieprzem, papryką. Rozgrzej olej i podsmaż na nim mięso na złoty kolor. Dodaj koncentrat pomidorowy, cebulę, ziemniaki, czosnek, paprykę i wszystko razem podsmaż, podlej czerwonym winem i gotuj na małym ogniu. Gdy mięso będzie miękkie dodaj musztardę Dijon i pomidory. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Czeski gulasz wieprzowy z kurkami i knedlami ziołowymi
- 1 kg Łopatki wieprzowej
- 500 g kurek
- 300 g Natki pietruszki
- 300 g Koperku
- 500 g cukinii
- 300 g cebuli
- 3 jajka
- Tymianek
- Liść laurowy
- Ziele angielskie
Knedle ziemniaczane
- 1kg ziemniaków
- 300 g mąki
- 3 jajka
- Zioła wedle uznania
Łopatkę pokrój w kostkę i dopraw solą i pieprzem. Podsmaż mięso na oleju na złoty kolor, dodaj cebulę, czosnek, liść laurowy i ziele angielskie. Cukinię i kurki podsmaż na patelni i dodaj przed końcem gotowania. Knedle: Ziemniaki ugotuj i zmiel, dodaj mąkę, jajko i posiekane zioła. Uformuj rulony i gotuj w posolonej wodzie około 15 minut aż całość się ściągnie. Gulasz ułóż na talerzu razem z knedlami ziemniaczanymi.