Panzanella sałatka ze świeżych pomidorów, chlebem, anchois i kaparami
Chleb:
- Mąka 500 g
- Woda 300 ml
- Drożdże ½ kostki
- Sól
- Oliwa
- Rozmaryn
Sałatka:
- Pomidory różne rodzaje, kolory i kształty
- Kapary
- Anchois
- Chilli
- Bazylia
- Oliwa
- Szalotka
- Ocet balsamiczny z modeny
- Sól
- Cukier
Zrób chleb. Mąkę, wodę, drożdże i sól połącz i wyrób elastyczne ciasto. Odstaw przykryte do wyrośnięcia na 2 godziny. Wyłóż wyrośnięte ciasto na blat i chwilę wyrabiaj, rozciągnij i posmaruj oliwą i złóż jak kopertę a potem na pół. Rozpłaszcz i połóż do wyrośnięcia w blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Gdy podwoi objętość, skrop oliwą, posyp solą i rozmarynem. Piecz w 220 stopniach około 20 minut.
Pomidory podziel na pół. Jedną połowę pokrój w dość grube nierównomierne kawałki, drugą połowę pomidorów rozgnieć na miazgę rękami. Posól i posłódź, polej octem balsamicznym i oliwą. Wrzuć do nich kilka porwanych anchois i kilkanaście kaparów oraz drobno posiekane chilli. Porwij bazylię i dodaj do całości. Wszystko wymieszaj i odstaw niech się przegryzie. Gdy chleb ostygnie, porwij go na kawałki i wrzuć do pomidorów. Gotowe.
Gazpacho hiszpańska chłodna zupa pomidorowa
- Pomidory bawole serca i inne wodniste odmiany
- Seler naciowy
- Papryka
- Ogórek
- Czosnek
- Natka pietruszki lub bazylia
- Sól
- Pieprz
- Chilli
- Ocet balsamiczny
- oliwa
- chleb
Warzywa i pomidory posiekaj drobno i lekko zblenduj, dopraw solą, pieprzem, posiekanym chilli, octem balsamicznym i czosnkiem. Dodaj oliwę i wszystko dokładnie wymieszaj. Nalej do talerza, dodaj porwany miąższ z chleba, posyp natką lub bazylią.