CIASTO PIETRUSZKOWE
SKŁADNIKI
- 120 g (1 szklanka) płatków owsianych
- ½ szklanki rodzynek
- 1 szklanka gorącego mleka
- 5 łyżek miodu
- 100 g miękkiego masła
- 2 jajka
- 2 łyżki ekstraktu waniliowego
- 120 g (około 2 duże sztuki) korzenia pietruszki
- 180 g (1½ szklanki) pełnoziarnistej mąki orkiszowej
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- ¼ łyżeczki soli
POLEWA ORZECHOWA
- 80 g masła
- 100 g miodu
- 60 ml mleka
- 100 g posiekanych orzechów włoskich
PRZYGOTOWANIE
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Dno formy wyłóż papierem do pieczenia. Płatki wymieszaj z rodzynkami i zalej gorącym mlekiem zmieszanym z miodem. Masło utrzyj na krem i ucierając, dodawaj po jednym jajku. Wmieszaj ekstrakt. Dodaj namoczone płatki, startą pietruszkę i pozostałe składniki. Przełóż ciasto do przygotowanej formy. Piecz przez 50–55 minut. Przygotuj polewę. Wszystkie składniki gotuj przez około 5 minut, aż cukier się rozpuści. Polewę wyłóż na upieczone ciasto i wstaw do piekarnika z funkcją grill na 2 minuty, by polewa lekko się przyrumieniła.
KLUSECZKI BURACZANE Z CHRZANEM
SKŁADNIKI:
- 2 średnie buraki upieczone lub ugotowane
- 250 g twarogu
- 1 jajko
- szczypta gałki muszkatołowej
- 2 łyżki maki ziemniaczanej
- ½ szklanki mąki + do podsypania kluseczek
- 200 g kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka tartego chrzanu
- 1 pęczek koperku
- sól
- pieprz świeżo mielony
PRZYGOTOWANIE
Buraki obierz i zmiksuj na purée. Twaróg zmiel lub przeciśnij przez praskę. Purée buraczane wymieszaj z serem i jajkiem, dopraw gałką, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj i powoli dodawaj mąkę, Przykryj je folią, by nie wyschło, i odstaw na 30 minut. Śmietanę wymieszaj z chrzanem i posiekanym koperkiem. Zagotuj wodę z odrobiną soli. Ciasto podziel na cztery części, z każdej uformuj rulon i spłaszcz go lekko, z rulonów odcinaj małe kluseczki i gotuj je przez 4–6 minut. Wyjmuj łyżką cedzakową. Podawaj z porcją chrzanowej śmietany.
CHLEBEK CUKINIOWO-JABŁKOWY
SKŁADNIKI:
- 1 średnia cukinia (około 180 g)
- 250 g uprażonych jabłek
- 1 duże jajko
- 2 łyżki miodu
- 100 g rozpuszczonego masła + do posmarowania blachy
- 150 g mąki pszennej + 2 łyżki do obsypania formy
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
- ½ łyżeczki mielonego cynamonu
- 50 g posiekanych orzechów włoskich
PRZYGOTOWANIE:
Piekarnik rozgrzej do 180°C. Cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach i mocno odciśnij. Wymieszaj z uprażonymi jabłkami. Jajko rozbełtaj z cukrem i wymieszaj z warzywami. Następnie wmieszaj w masę masło. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, cukrem, sodą i przyprawami, połącz z mokrymi składnikami. Na końcu dodaj orzechy. Formę keksową o długości 16 cm wysmaruj masłem i obsyp mąką lub bułką tartą. Wlej ciasto i wstaw formę do piekarnika na 40–50 minut, do momentu kiedy wbity w ciasto patyczek będzie suchy. Podawaj posypane cukrem pudrem.