Pytanie na Śniadanie

"Pora na pomidora" - ciasto pietruszkowe

CIASTO PIETRUSZKOWE

SKŁADNIKI
  • 120 g (1 szklanka) płatków owsianych
  • ½ szklanki rodzynek
  • 1 szklanka gorącego mleka
  • 5 łyżek miodu
  • 100 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • 120 g (około 2 duże sztuki) korzenia pietruszki
  • 180 g (1½ szklanki) pełnoziarnistej mąki orkiszowej
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • ¼ łyżeczki soli
POLEWA ORZECHOWA
  • 80 g masła
  • 100 g miodu
  • 60 ml mleka
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich
PRZYGOTOWANIE
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Dno formy wyłóż papierem do pieczenia. Płatki wymieszaj z rodzynkami i zalej gorącym mlekiem zmieszanym z miodem. Masło utrzyj na krem i ucierając, dodawaj po jednym jajku. Wmieszaj ekstrakt. Dodaj namoczone płatki, startą pietruszkę i pozostałe składniki. Przełóż ciasto do przygotowanej formy. Piecz przez 50–55 minut. Przygotuj polewę. Wszystkie składniki gotuj przez około 5 minut, aż cukier się rozpuści. Polewę wyłóż na upieczone ciasto i wstaw do piekarnika z funkcją grill na 2 minuty, by polewa lekko się przyrumieniła. 
 
KLUSECZKI BURACZANE Z CHRZANEM

SKŁADNIKI:
  • 2 średnie buraki upieczone lub ugotowane
  • 250 g twarogu
  • 1 jajko
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • ½ szklanki mąki + do podsypania kluseczek
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • 1  łyżeczka tartego chrzanu
  • 1 pęczek koperku
  • sól
  • pieprz świeżo mielony
PRZYGOTOWANIE
Buraki obierz i zmiksuj na purée. Twaróg zmiel lub przeciśnij przez praskę. Purée buraczane wymieszaj z serem i jajkiem, dopraw gałką, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj i powoli dodawaj mąkę, Przykryj je folią, by nie wyschło, i odstaw na 30 minut. Śmietanę wymieszaj z chrzanem i posiekanym koperkiem. Zagotuj wodę z odrobiną soli. Ciasto podziel na cztery części, z każdej uformuj rulon i spłaszcz go lekko, z rulonów odcinaj małe kluseczki i gotuj je przez 4–6 minut. Wyjmuj łyżką cedzakową. Podawaj z porcją chrzanowej śmietany.
 
CHLEBEK CUKINIOWO-JABŁKOWY

SKŁADNIKI:
  •  1 średnia cukinia (około 180 g)
  • 250 g uprażonych jabłek
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki miodu
  • 100 g rozpuszczonego masła + do posmarowania blachy
  • 150 g mąki pszennej + 2 łyżki do obsypania formy
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
PRZYGOTOWANIE:
Piekarnik rozgrzej do 180°C. Cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach i mocno odciśnij. Wymieszaj z uprażonymi jabłkami. Jajko rozbełtaj z cukrem i wymieszaj z warzywami. Następnie wmieszaj w masę masło. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, cukrem, sodą i przyprawami, połącz z mokrymi składnikami. Na końcu dodaj orzechy. Formę keksową o długości 16 cm wysmaruj masłem i obsyp mąką lub bułką tartą. Wlej ciasto i wstaw formę do piekarnika na 40–50 minut, do momentu kiedy wbity w ciasto patyczek będzie suchy. Podawaj posypane cukrem pudrem.
Więcej na ten temat