CZERWONY – KREM Z PIECZONEJ PAPRYKI I POMIDORÓW
Czas przygotowania: 30 minut + 90 minut pieczenia
- 2 czerwone papryki
- 1 kg bardzo dojrzałych pomidorów różnych odmian
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka kremu balsamicznego
- 3 ząbki czosnku w skorupkach
- 4 gałązki tymianku
- 1 cebula
- 4 łyżki koziego twarożku do podania
- sól
- świeżo mielony, czarny pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Paprykę umyj, osusz i piecz w piekarniku rozgrzanym do 220°C aż skórka warzyw będzie czarna, będzie to trwało ok. 30 minut. Przełóż do szczelnego pojemnika albo torby foliowej, a gdy papryki ostygną obierz je i usuń gniazda nasienne.
Pomidory opłucz, podziel na ćwiartki i ułóż na blasze. Skrop je 3 łyżkami oleju rzepakowego, łyżką kremu balsamicznego, oprósz solą. Między pomidorami ułóż czosnek i 4 gałązki tymianku i wstaw blachę do piekarnika rozgrzanego do 160°C. Piecz 90 minut. Po upieczeniu wyjmij i wyrzuć gałązki tymianku.
Kiedy pomidory kończą się piec na łyżce oleju rzepakowego zeszklij posiekaną cebulę. Dodaj paprykę oraz upieczone pomidory, razem z sokiem, który powstał w trakcie pieczenia. Z łupinek wyciśnij też upieczony czosnek. Zalej wszystko 1 l wody i zagotuj. Gotuj na wolnym ogniu ok. 10 minut. Zmiksuj zupę na krem i przetrzyj przez sito, by pozbyć się pomidorowych skórek. Dopraw zupę solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Podawaj z grzankami lub łyżką koziego twarożku.
NIEBIESKI, FIOLETOWY – śliwki i winogrona zapiekane pod orzechową kruszonką
SKŁADNIKI
- 200 g śliwek
- 200 g czerwonych winogron
- 1 gałązka rozmarynu
- 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka płatków owsianych górskich
- 125 g masła
- szczypta soli
- 4 łyżki polskiego miodu
- 1 łyżka zimnej wody
- szczypta solI
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Mąkę, płatki, miód i sól wymieszaj. Zostaw łyżkę cukru do owoców. Do miski z suchymi składnikami dodaj masło i rozetrzyj je palcami, aż ciasto zacznie formować się w grudki. Skrop je wodą i zagnieć raz jeszcze. Zawiń w folię i wstaw do zamrażalnika na 10 minut.
Owoce umyj, śliwki wypestkuj i pokrój w kostkę. Winogrona oderwij od gałązek. Wymieszaj owoce z posiekanymi igiełkami rozmarynu. Przełóż owoce do żaroodpornej formy o wymiarach 10x10 cm lub do pojedynczych ramekinów. Na wierzchu wyłóż kruszonkę, zostawiając gdzieniegdzie większe grudki ciasta. Pamiętaj, żeby nie dociskać kruszonki do owoców, ciasto ma tworzyć luźną nieregularną strukturę. Wstaw formę do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piecz około 30 minut na złotobrązowy kolor. Podawaj z gęstym jogurtem naturalnym.