Chińskie pierożki
Składniki na ciasto:
- Woda
- Mąka (najlepiej typ 480)
- Sól
Składniki na farsz:
- Kilka grzybów shitake namoczonych w wodzie, najlepiej dzień wcześniej
- Ok 0,5kg mrożonych lub świeżych, surowych (szarych) krewetek
- Opcjonalnie mięso np wieprzowina zmielona
- Kilka łodyg selera naciowego rozdrobnionego w blenderze
- Kilka liści kapusty pekińskiej, również rozdrobnionej
- Kawałek imbiru pociętego w paseczki
- Ok pół kieliszka wódki
- Olej słonecznikowy
- Sos sojowy jasny
- Przyprawa 5 smaków -3/4 łyżeczki (dostępna w sklepach azjatyckich, lub sproszkowany mix: goździki, biały pieprz, anyż, kminek/ koper włoski, cynamon)
- woda (ok pół szklanki) z łyżką mąki ziemniaczanej
Sosy:
* papryczkę chili suszoną zalać olejem słonecznikowym zdjętym z ognia gdy zacznie parować
** sos sojowy jasny, olej sezamowy ciemny, ocet ryżowy, pokrojona w kawałeczki papryczka chili świeża, szczypta przyprawy 5 smaków, 2 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę, kilka listków kolendry
Przygotować ciasto na pierogi z mąki, wody i soli – „na oko”. Stopniowo dolewać wodę do mąki by móc wyrobić ciasto. Powinno być raczej gęste i zwarte. Ostawić pod wilgotną ściereczką na min. 30 min, a w między czasie zrobić farsz.
Grzyby shitake pokroić w kawałki i rozdrobnić w blenderze. Krewetki umyć, obrać, usunąć ogonki i głowę – jeśli kupicie świeże. Przełożyć do blendera, dodać imbir i 3 łyżki z miski wody z mąką ziemniaczaną, zmiksować na gładką pastę. Do rozdrobnionej kapusty pekińskiej dodać szczyptę soli, żeby puściła soki. Po chwili odcisnąć powstałą wodę i wylać ją. Wszystkie składniki połączyć ze sobą w misce. Dodać olej słonecznikowy, wódkę (by usunąć nieprzyjemną woń owoców morza), przyprawę i polać sosem sojowym. Dokładnie wymieszać. Ciasto wyjąć z misy i uformować małe wałeczki w dłoniach. Wyrolować na stolnicy podsypanej mąką. Pokroić na kawałki wielkości średniego kopytka i z każdej strony obsypać mąką. „Kopytka” rozwałkować na okrągłe placuszki cały czas obracając placuszek w dłoniach. Nadziewać okrągłe placuszki łyżeczką farszu i starannie zlepiać. Gotowanie: doprowadzić wodę do wrzenia, powoli wkładać pierożki, gdy wypłyną dolać 1 szklankę zimnej wody, by woda przestała wrzeć, kiedy znowu zacznie wrzeć dolać kolejny raz zimną wodę i kolejny. Po 3 dolewkach zimnej wody, gdy woda znowu zacznie wrzeć pierożki są gotowe i można wykładać je na talerz.
Podawać z dwoma sosami.