Pytanie na Śniadanie

CYTRYNOWY ZAWRÓT GŁOWY - sałatka z marchwi

Sałatka z marchwi z prażonymi migdałami w soli w sosie cytrynowym
  • 1 kg dorodnej marchwi
  • 1 l oleju rzepakowego
  • 100g rukoli
  • 200g kabanosów
  • 200g migdałów
  • 1 cytryna
  • 100g majonezu
  • 1 łyżka stołowa cukru
  • 1/2 pęczku koperku
  • szczypta curry
  • 100g parmezanu
Sól grzejemy w rondlu 10 min i wrzucamy migdały. Cały czas mieszając prażymy około 10 min, następnie przesiewamy przez metalowe sitko i kruszymy. Majonez mieszamy z sokiem i z otartą skórką z cytryny oraz szczyptą curry i cukrem. Marchew tniemy obieraczką w cienkie wstążki i smażymy na chrupko na oleju. Sałatę mieszamy z sosem majonezowo - cytrynowym i wykładamy na talerz. Następnie kładziemy marchew i pokrojone w cienkie plastry kabanosy oraz pokruszone migdały. Całość posypujemy posiekanym koprem i tartym parmezanem.

Marynowany łosoś gravalax w cytrynie
  • 1 filet z łososia
  • 1 kg cukru
  • 1 kg soli
  • 4 pęczki koperku
  • 8 cytryn
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 100g majonezu
  • 1 bagietka
  • 1 sałata rzymska
  • 1 burak
Z filetu usuwamy ości i skórę. Sól mieszamy z cukrem i dzielimy na pół. Połowę wysypujemy na brytfankę wyłożoną papierem pergaminowym i układamy na niej filet, drugą połową soli i cukru nacieramy łososia. Z natartego łososia zgarniamy sól i posypujemy go obficie posiekanym koprem i znów zasypujemy zgarniętą mieszanką soli i cukru. Cytryny parzymy i ocieramy skórkę, bez białej części cytryny. Wyciskamy sok. Sok mieszamy ze skórką i kurkumą i zalewamy natartego łososia. Całość wkładamy do lodówki na min. 3 godz (najlepiej na 24 godziny). Podajemy z majonezem wymieszanym z tartym burakiem, sałatą i bagietką.

Więcej na ten temat