Sałatka z marchwi z prażonymi migdałami w soli w sosie cytrynowym
- 1 kg dorodnej marchwi
- 1 l oleju rzepakowego
- 100g rukoli
- 200g kabanosów
- 200g migdałów
- 1 cytryna
- 100g majonezu
- 1 łyżka stołowa cukru
- 1/2 pęczku koperku
- szczypta curry
- 100g parmezanu
Sól grzejemy w rondlu 10 min i wrzucamy migdały. Cały czas mieszając prażymy około 10 min, następnie przesiewamy przez metalowe sitko i kruszymy. Majonez mieszamy z sokiem i z otartą skórką z cytryny oraz szczyptą curry i cukrem. Marchew tniemy obieraczką w cienkie wstążki i smażymy na chrupko na oleju. Sałatę mieszamy z sosem majonezowo - cytrynowym i wykładamy na talerz. Następnie kładziemy marchew i pokrojone w cienkie plastry kabanosy oraz pokruszone migdały. Całość posypujemy posiekanym koprem i tartym parmezanem.
Marynowany łosoś gravalax w cytrynie
- 1 filet z łososia
- 1 kg cukru
- 1 kg soli
- 4 pęczki koperku
- 8 cytryn
- 1 łyżeczka kurkumy
- 100g majonezu
- 1 bagietka
- 1 sałata rzymska
- 1 burak
Z filetu usuwamy ości i skórę. Sól mieszamy z cukrem i dzielimy na pół. Połowę wysypujemy na brytfankę wyłożoną papierem pergaminowym i układamy na niej filet, drugą połową soli i cukru nacieramy łososia. Z natartego łososia zgarniamy sól i posypujemy go obficie posiekanym koprem i znów zasypujemy zgarniętą mieszanką soli i cukru. Cytryny parzymy i ocieramy skórkę, bez białej części cytryny. Wyciskamy sok. Sok mieszamy ze skórką i kurkumą i zalewamy natartego łososia. Całość wkładamy do lodówki na min. 3 godz (najlepiej na 24 godziny). Podajemy z majonezem wymieszanym z tartym burakiem, sałatą i bagietką.