Tażin z wołowiny lub indyka
- 1 kg łopatki wołowej lub udźca z indyka
- olej z pestek winogron lub masło klarowane
- 4 szt cebuli
- 2 szt. chilli
- 1 łyżka kminu rzymskiego
- 1 laska cynamonu
- garść moreli
- garść orzechów
- 2 łyzki świeżej kolendry
- sól
Mięso czyścimy i kroimy w kostkę. Obtaczamy w oleju lub maśle i smażymy, aż się przyrumieni. Następnie przekładamy do garnka. Cebulę kroimy w piórka i przesmażamy z kminem rzymskim i laską cynamonu, aż zacznie rumienić. Dodajemy posiekane chilli i pokrojone suszone morele. Dodajemy do mięsa i mieszamy. Na gorącą patelnię po smażeniu wlewamy wodę i gotujemy.Całość płynu wlewamy do garnka z mięsem. Garnek przykrywamy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na półtorej godziny. Na suchej patelni prażymy posiekane orzechy. Kolendrę siekamy. Gotowy tażin kładziemy na talerze posypujemy orzechami i świeżą kolendrą.
Kofty wołowe z jogurtowym ajranem
- 0/5 kg wołowiny mielonej
- 1 szt cebuli
- 1/2 szt. marchewki
- 2 łyzki kminu rzymskiego
- 2 łyżki ziarna kolendry
- natka pietruszki
- sól
- olej
- 500 ml jogurtu
- 1 łyżeczka pieprzu
- 2 łyżki mięty
Marchew i cebulę trzemy na tarce. Dodajemy zmielone i podprażone ziarna kminu rzymskiego i kolendry.z Mieszamy z mięsem i doprawiamy solą. Formujemy małe kule, lekko spłaszczamy i smażymy na średnio rozgrzanym oleju przez 2 minuty z każdej strony. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 2 minuty. Gotowe Kofty posypujemy posiekaną natką.Pieprz prażymy na patelni i mielimy z solą w moździerzu. Drobno siekamy miętę i ze słonym pieprzem mieszamy z zimnym jogurtem. Pitę podgrzewamy na patelni. Zawijamy w nią Kofty. Ajran przelewamy do szklanki.
Indyjskie warzywne samosy i mango lassi
- 5 szt. ziemniaków
- 1 szt.cebuli
- zielony groszek
- zmielone pół łyżeczki: kurkumy, kminy rzymskiego i kolendry
- 1 łyżeczka przyprawy garam masala –
- 1 szt.chilli
- I 2 cm mbiru
- 1 szt.cytryna
- świeża kolendra
- ćiasto francuskie
- olej
- 2 szt. dojrzałego mango
- 500 ml gęstego jogurtu
- sól
Ziemniaki gotujemy. Pod koniec gotowania wrzucamy groszek. Ziemniaki kroimy w kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekaną cebulę, dodajemy przyprawy oraz posiekane chilli i imbir. Smaż ok. 2 min..Dodajemy ziemniaki i groszek.i mieszamy. Po minucie zdejmujemy z ognia,. Dodajemy sok z cytryny i posiekane listki kolendry. Studzimy. Ciasto wałkujemy i tniemy na kwadraty. Nakładamy farsz. Brzegi ciasta zwilżamy wodą i formujemy trójkątne pierożki, krawędzie sklej widelcem. Samosy pieczemy w piekarniku ok. 20 min. Świeże mango siekamy, solimy i przecieramy przez sito i mieszamy z jogurtem. Podajmy schłodzone.