Koktajl z ogórków
- Ogórki
- Herbata zielona
- Chilli
- Mięta
- Rukola
- Limonka
- Miód
Zaparz sobie mocnej herbaty, połowę wypij a druga ostudź. Wlej zimną herbatę do blendera, wrzuć pokrojone ogórki, chilli, miętę, ukolę, trochę miodu i sok z limonki. Wszystko dokładnie zblenduj, spróbuj i dopraw do smaku. Ma być lekko ostre, trochę kwaśne, świeże.
Ogórki curry
- Ocet jabłkowy lub winny 200 ml
- Woda 600 ml
- Ziarna kolendry
- Cebula
- Liście kolendry
- Marchewka
- Pasta curry lub curry w proszku
- Cukier
- ogórki
Zagotuj ocet z cukrem, wrzuć do niego ziarna kolendry, kawałek cebuli, ząbek czosnku, chilli, marchewkę pokrojoną w plasterki, liście kolendry i curry. Jeśli używasz pasty curry chilli będzie zbędne. Odstaw do ostygnięcia. Z zimnej zalewy wyjmij liście kolendry, dolej wodę i zagotuj. I teraz. Ogórki porządnie umyj. Przekrój na ćwiartki wzdłuż. I teraz wybór zależy od ciebie. Możesz wydrążyć pestki z ogórków albo je zostawić. Pokrojone ogórki wrzuć do wrzącej zalewy i gotuj na małym ogniu około minuty. Ostrożnie – bo gorące, do wyparzonych suchych słoików włóż ogórki i zalej zalewą, po korek. Dokładnie zakręć suchą i sterylną zakrętką. Gorący słoik wstaw do gotującej się wody na 1 minutę. Nie poparz się pamiętaj wszystko jest bardzo gorące. A ogórki są dobre już po wystygnięciu, ale mogą postać jeszcze kilka miesięcy.
Sałatka z ogórków i wakame
- Ogórki
- Marchew
- Por
- Wakame
- Sezam
- Sól
- Ocet jabłkowy
- Miód
Wodorosty zalej zimna wodą i odstaw na 10 minut. Ogórki porządnie umyj i pokrój na plasterki grubości około 5 mm. Marchew obierz i pokrój w cienkie półksiężyce. Białą część pora umyj i potnij na super cienkie plasterki. Sezam podpraż na suchej patelni. W trzech łyżkach octu rozpuść łyżeczkę soli i łyżkę miodu. Sosem polej ogórki i dokładnie wymieszaj. Wakame porządnie odciśnij i wymieszaj z porem i marchewką. Dodaj ogórki i wszystko posyp sezamem.
Wytrawny deser z pestek ogórków
- Pestki z wydrążonych ogórków
- Miód
- Kozi ser kremowy
- Melisa
- Orzechy laskowe
- Białe wino półwytrawne
- Tymianek świeży
Miąższ z ogórków rozgnieć w rękach aby pooddzielać dokładnie pestki. W rondelku zagotuj 1 /4 szklanki wina i lekko odparuj, gdy przestygnie dodaj pół płaskiej łyżeczki miodu i wymieszaj. Orzechy posiekaj i podpraż na suchej patelni. Tymianek umyj i osusz, poodrywaj listki.. Melisę posiekaj na cieniutkie paseczki. Pestki ogórków wymieszaj z winem, na wierzch połóż kozi ser, polej odrobina miodu, posyp orzechami i melisą.